12 C
Zvornik
23. април 2024.

Siju mržnju, a OHR ćuti

BANJALUKA – Govor mržnje i uvrede prema Srpskoj i njenim zvaničnicima koje iznose pojedini izborni kandidati iz FBiH su planski projekat satanizacije jednog naroda, a OHR ćuti i ne pomišlja da osudi ili sankcioniše takve napade na RS.

Ocijenili su to političari i stručnjaci za bezbjednost iz RS nakon učestalih izjava političara iz FBiH koji su u izbornu trku ušli vrijeđajući i „prišivajući“ RS fašizam, genocid, nasilje i mnoge druge kvalifikacije. Iako su zvaničnici RS zbog tog govora mržnje pozvali visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i nadležne institucije u BiH da reaguju i sankcionišu takav govor, to se nije desilo. U OHR-u juče nismo uspjeli da saznamo kakav je njihov stav o izjavama iz FBiH ni da li će se oglasiti tim povodom. Slično je i u Centralnoj izbornoj komisiji gdje nismo uspjeli doći do izjave o tome da li će protiv onih koji koriste govor mržnje biti podnesene krivične prijave.

Stručnjak za bezbjednost i profesor na „Banjaluka koledžu“ Predrag Ćeranić kaže da se radi o planiranom, ciljanom, dobro organizovanom projektu i izjavama koje su, s moralnog stanovišta, nedopustive.

– S fašizmom povezivati narod koji je toliko stradao od fašizama krajnji je bezobrazluk. To nije prvi put, politički magazin „60 minuta“ u kontinuitetu je RS etiketirao „srbočetničkom“ i „fašističkom“. Radi se o planskom projektu satanizacije jednog naroda u cilju radikalizacije određenih struktura – kaže Ćeranić.  Podsjetio je i na ranije Cerićeve poglede na vehabijski pokret za koje je govorio da su to novi muslimani, gledajući ih sa simpatijama i sastajući se s onima na koje danas gledamo sa strahom. Đeranić je upozorio i na jedan od mogućih postizbornih scenarija.

– Određene političke snage pokušaće da svoje nezadovoljstvo ishodom izbora izraze na ulici, nasilno, optužujući one koji su izbore dobili za izbornu krađu – naglasio je Ćeranić.

Član Glavnog odbora SNSD-a Dušanka Majkić tvrdi da će se govor mržnje pojačavati kako se budu približavali izbori, uz ocjenu da se ne može očekivati od visokog predstavnika da sankcioniše bilo kog bošnjačkog političara. Majkićeva je podvukla da od takvih govora, za kojima se poseže kada nema drugih kvalitetnih argumenata, niko nema koristi.

– U pokušaju da na nekog drugog svalite drvlje i kamenje na najgrublji, najvulgarniji i najprizemniji način neće pomoći nikome, ali neki pojedinci još misle da će na tim vulgarnim pljuvanjem drugog ostvariti bolji rezultat – rekla je Majkićeva.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović izjavio je da su Cerićeve tvrdnje besmislene, da je Ustav RS prošao sve procedure i da je dobio saglasnost Venecijanske komisije.

Tenzije

U Stranci pravedne politike (SPP) naveli su da Mustafa Cerić 20 godina govori neistine i da cijeli njegov politički angažman kao vjerskog lidera predstavlja farsu ekstremiste koji vlastiti narod lažima potiče na mržnju svojih komšija.

Kandidat SPP-a za člana Predsjedništva BiH iz RS Goran Zmijanjac ocijenio je nedavnu Cerićevu izjavu da će BiH ponovo tužiti Srbiju kao pokušaj stalnog održavanja tenzija i pozvao političare u Sarajevu da ne održavaju tu klimu.

Šta su pričali

Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH

– Uporedio Hitlerovo negiranje Jevreja sa negiranjem bosanskog jezika od strane RS

– Genocid u Srebrenici se nastavlja. Ministarstvo prosvjete i kulture RS ponovo negira postojanje bosanskog jezika

– Ustav je diskriminišući i graniči s fašizmom

 

Emir Suljagić, kandidat DF-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

– Vlasti Republike Srpske uporedio sa nacističkim Vermahtom

– Zaprijetio da će osloboditi RS, okupirani dio teritorije BiH

– Njegov cilj je centralizovana i unitarna BiH

 

Sejfudin Tokić, nestranački kandidat za predsjednika RS

– Republika Srpska je genocidna tvorevina i da prefiks srpski mora biti ukinut

– Onemogućiće dalje nasilne oblike pravoslavizacije i srbizacije

– Nakon eventualne pobjede na izborima radiće na ukidanju svih oblika diskriminacije nesrpskog stanovništva

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se