15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Radović Zvorničanima podario najljepše starogradske i evergrin pjesme

Zvornička publika sinoć je imala priliku da uživa uz sjajnog izvođača, baritona Miloša Radovića, koga su pratili za klavirom Aleksandar Radović, Milan Marinković, profesor gitare i glumačku podršku dao je Saša Jakovljević.

Aleksandar, inače Milošev brat, rekao je da su na njihovom programu starogradske, evergrin i popularne melodije.

– To su melodije koje vraćaju publiku, ja se nadam, u neka lepša vremena i poenta je da se ovim koncertom ljudi relaksiraju i da mi kao muzičari doprinesemo njihovom boljem osjećaju u ovim teškim vremenima. Mislim da ta muzika donosi jednu pozitivu i radost ljudima i mislim da je do sada ta naša misija koja traje treću godinu uspešna po celoj Srbiji i šire, jer smo nastupali i u Crnoj Gori i BiH – rekao je Aleksandar.

Miloš je istakao da sem klasične muzike u Srbiji mora da se zna prvenstveno srpska tradicija, odnosno izvorna starogradska evergrin muzika.

– Mi se trudimo da to sačuvamo od zaborava, bez ozira što sam ja školovan pevač, odnosno profesor sam solo pjevanja, a završio sam u klasi primadone Radmile Bakočević, ali se trudimo na ovaj način da čuvamo tradiciju – rekao je Miloš.

On je rekao da, gdje god da gostuju, sale, pozoriša, kulturni centri su puni.

– Vidim da je narod sve više željan te muzike, i mi se zaista borimo protiv vetrenjača i uspevamo u tome. Mi izvodimo i hitove Dragana Stojnića, Leo Martina, Bobe Stefanovića, Zvonka Bogdana, starogradske i evergrin pesme, šlagere i šansone, ono što se nekada izvodilo na prostorima eks Jugoslavije, sa čuvanjem tradicije na jedan nov način, u našem aranžmanu – napomenuo je Miloš.

On je dodao da ne zaboravlja ni klasičnu muziku, uz konstataciju da je najbolja kombinacija kad se zna više žanrova, jer „što pjevač više zna, više vrijedi“.

– I klasična muzika i naša muzika i prepevane italijanske numere na naš jezik jako lepo zvuče, ali opet, moramo da znamo naše pesme, naše autore, to nas čuva od zaborava, daje volju i snagu da se bavimo ovim za šta šmo se školovali. Publika to jako zna da nagradi aplauzima, vraćanjem na bis i zaista gde god da odemo, naši koncerti su od suza do smeha. Jako je važno da se između publike i ineterpretatora uspostavi energija, odnosno emocija, ako nije tako, onda je propao koncert, zato mi uvijek težimo ka ljubavi i emocija“.

Na sinoćnjem koncertu, uz predivne pjesme, čula se i poezija Milana Rakića, Mike Antića, Arsena Dedića, Todea Nikoletića, Šarla Bodlera.

Na „Zvorničkom ljetu“ od 2. avgusta, kada je počelo, koncerte su održali grupa „Frajle“, Nešo „Galija“ i „MVP“, nastupio je Goran Sultanović, Boris Režak, a održana je i „Drinska regata“, kao i takmičenje u spravljanju riblje čorbe i Etno tržnica. Za najmlađe Zvorničane „Dis teatar“ iz Banjaluke odigrao je dječiju predstavu pod nazivom „Stara tajna“.

Održana je i trodnevna Likovna kolonija Slikarske radionice „Paleta“ sa jedinstvenom izložbom 40 metara dugih platana nastalih na pet posljednjih manifestacija „Zvorničko ljeto“.

Program poslednjeg dana „Zvorničkog ljeta 2014″ počeo je jutros Svetom liturgijom u crkvi „Svete Petke Trnove“ na Đurđev gradu radi obilježavanja krsne slave opštine Zvotnik, Svete Petke Trnove.

U 17:30h održaće se večernja služba u hramu Rođenja Sv. Jovana Krstitelja, a od 18h započeće litija kroz grad, po dolasku ispred Kasine biće lomljenje slavskog kolača. Od 19h počinje svečana akademija „U slavu Svetoj Petki“ i dodjela opštinskih prizanja na platou ispred Kasine. Poslije toga biće koktel za građanje i goste.

Od 20h počinje koncert tamburaškog orkestra „Romansa“ iz Novog Sada

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se