1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

»Psi rata« biće pod prismotrom policije

SARAJEVO – Federalna uprava policije zajedno sa policijama deset kantonalnih MUP-ova uskoro će početi provjere kako bi utvrdili da li u FBiH ima pojedinaca koji su se vratili sa stranih ratišta.

„Na današnjem sastanku Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara kantona apostrofirali smo potrebu angažiranja svih kantonalnih MUP-ova na provjerama i eventualnom sankcioniranju onih za koje se utvrdi da su sudjelovali u ratovima izvan BiH, što je kažnjivo prema izmijenjenom Kaznenom zakonu BiH“, izjavio je danas Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP).

Rekao je da trenutno nema podataka da se neki od državljana BiH vratio s ratišta u svijetu, poput Sirije ili Iraka, ali i naglasio da to ne znači da takvih pojedinaca nema.

„Sveobuhvatne provjere i ‘češljanje terena’ počet ćemo u narednom periodu jer moramo stvoriti pretpostavke da pratimo dolazak u BiH onih koji su nezakonito sudjelovali u ratnim sukobima u svijetu“, dodao je Lukač.

Prema izmijenjenom Krivičnom zakonu BiH, koji je ljetos stupio na snagu, učesnicima u stranim vojnim, paravojnim i parapolicijskim formacijama, protivno Zakonu o odbrani ili Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, prijeti kazna zatvora do deset godina. Oni za koje se utvrdi da organiziraju, rukovode, obučavaju, opremaju ili mobilizuju pojedince ili grupe ljudi radi pridruživanja takvim formacijama bit će sankcionisani kaznom zatvora od najmanje pet godina. Do četiri godine zatvora prijeti onima koji putem medija  promovišu ili pozivaju u rat.

Lukač napominje da će FUP sa kantonalnim policijama provjere na terenu izvršiti radi sprovođenja ovih odredaba Krivičnog zakona BiH.

„Imamo neka imena onih  koje se dovode u vezu sa organizacijom odlaska i učešćem na stranim ratištima. Sve ćemo provjeriti, jer ne može neko iz BiH sam, bez ičije pomoći, završiti u formacijama u Siriji ili negdje drugdje“, ocijenio je direktor FUP-a.

Napomenuo je i da su kantonalni MUP-ovi spremni za ovu „operaciju“, a plan djelovanja definisan je Memorandumom o saradnji u borbi protiv terorizma, koji su ranije sa Federalnom upravom policije potpisali čelnici policija svih deset kantona.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se