9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Prioritet projekti, a ne politika

BANJALUKA – Međunarodna konferencija o zapadnom Balkanu, koja će u četvrtak biti održana u Berlinu, trebalo bi da bude posvećena prvenstveno ekonomskim temama, prije svih velikim infrastrukturnim projektima kao što je jadransko-jonska magistrala.

Ocijenili su to juče predstavnici Republike Srpske govoreći o konferenciji koja se održava na poziv njemačkog kancelara Angele Merkel, a na kojoj će se okupiti predstavnici BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova, te EU.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je juče u Banjaluci da je Srpska imala prijedloge koji korespondiraju sa velikim projektima.

– Jedan od tih je „Južni tok“ i mreža autoputeva u Srpskoj, te dio jadransko-jonske magistrale, koja prolazi preko Republike Srpske, gdje će RS biti faktor i nosilac izgradnje tog dijela infrastrukture – izjavio je Dodik, dodajući da će ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Boris Tučić, koji dolazi iz RS, imati jasne okvire za nastup na tom skupu.

Odgovarajući na pitanje da li isključuje politička pitanja na konferenciji u Berlinu, Dodik je rekao da će vjerovatno neko potegnuti neko pitanje, ali da ne vidi potrebe za tim, jer se ovih dana mogla čuti jasna poruka iz Njemačke.

– Ta priča o postizbornim aktivnostima više je spekulativnog karaktera i o tome će vlasti pričati poslije izbora. Srpska neće moći da prihvati nikakvo nametanje dnevnog reda na konferenciji u Berlinu – rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić očekuje da će konferencija dati podsticaj ekonomiji i razvoju i ne vjeruje u mogućnost donošenja političkih rješenja.

– Ako je riječ o nekoj vrsti političke priče koja pokušava ići ka preuređenju ovog prostora ili nametanju nekih rješenja, to bi u startu bilo problematično i imalo bi mnogo manje šanse za uspjeh – rekao je Radojičić.

Sa usaglašavanjem zajedničkih stavova za sastanak počelo se juče i to na pripremnom sastanku u Cavtatu, na kojem su bili predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i premijeri Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Edi Rama i Crne Gore Milo Đukanović. Na neformalnom sastanku definisani su zajednički ciljevi ka stabilnosti i privrednom napretku regiona kroz jačanje regionalne saradnje. Zaključeno je da je zajednički interes izgradnja jadransko-jonske magistrale i da zadovoljni idu na sastanak u Berlin.

– Ovaj susret predstavlja kontinuitet koji traje od stupanja na dužnost svih nas. Među premijerima vlada jedan iskren odnos koji doprinosi stabilizaciji i razvoju regiona – rekao je Bevanda.

Milanović je naglasio da je na sastanku dominirala tema o magistrali koja bi povezala četiri države.

– To je zajednički interes za sve četiri države, a koji još nije ostvaren. To je bila glavna tema razgovora. To je cilj koji niko od nas još nije postigao. Druge teme razgovora su se odnosile na put ka evropskim integracijama, o pomoći, odnosno podršci koju Hrvatska može da pruži svojim susjedima na putu ka EU – dodao je Milanović.

Đukanović razgovor sa kolegama iz Hrvatske, Albanije i BiH vidi kao pozitivan korak u rješavanju infrastrukturnih problema.

Novi impuls razvoju zemlje očekuju i u DNS-u, u kojem su saopštili da podržavaju napore međunarodne zajednice da autoritetom i znanjem pomaže zemljama zapadnog Balkana.

– DNS podržava napore Evropske narodne partije (EPP), kao najvažnije vodeće snage i kancelara Njemačke da ubrzaju razvoj i evropski put BiH – saopštio je DNS.

Zajbert

Portparol njemačke vlade Štefen Zajbert saopštio je juče da je cilj konferencije o zapadnom Balkanu da se sagledaju pitanja koja su u regionu otvorena više godina i da se daju novi impulsi za odgovor na njih. To se, kako se ističe, posebno odnosi na jačanje i podršku saradnje između država u regionu.

– Biće riječi i o približavanju Evropi politički, ekonomski, ali i sa osvrtom na vladavinu prava. Njemačka stoji iza obećanja da postoji evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana – rekao je Zajbert.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se