12 C
Zvornik
19. април 2024.

Počinje izrada Zoning plana za Branjevo i Granični prelaz Šepak

Skupština opštine Zvornik usvojila je na posljednjoj sjednici Odluku o pristupanju izradi Zoning plana za područje Granični prelaz Šepak – Branjevo – Donja Pilica sa izradom plana parcelacije naselja Branjevo.

Zoning plan će se odnositi na period 2014. – 2024. godina i obuhvatiće područje od 3,84 kvadratna kilometra.

– Na području Branjeva izbjeglim licima su u ranijem periodu dodijeljeni placevi na kojima su oni izgradili porodične stambene objekte, ali zbog nepostojanja prostorno planske dokumentacije nisu mogli da postanu vlasnici zemljišta, niti da legalizaciju svoje objekte. Nakon usvajanja Prostornog plana opštine Zvornik u junu ove godine, stvorili su se preduslovi da se pristupi izradi potrebne dokumentacije za ovo područje – kaže načelnik opštinskog odjeljenja za prostorno uređenje Boško Kojić.

Zoning plan omogućiće da se na Branjevu precizno formiraju građevinske parcele i nakon toga pokrene postupak otkupa tog zemljišta, a potom i legalizacije objekata.

Smatrajući da ovo područje zvorničke opštine ima i privrednu perspektivu, obzirom da se radi o graničnom pojasu, u odjeljenju za prostorno uređenje su bili stava da je neophodno da se pristupi izradi Zoning plana za cjelokupno područje Granični prelaz Šepak – Branjevo – Donja Pilica, a ne samo izradi plana parcelacije za naselje Branjevo. Time će se obezbijediti preduslovi za razvoj male privrede i stanovanja na cjelokupnom području.

Do kraja ove godine planirano je da se izabere nosilac izrade Zoning plana, koji bi trebalo da bude završen do maja iduće godine.

Odjeljenje za prostorno uređenje pokrenulo je i inicijativu prema poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske za izmjenu Zakona o stvarnim pravima. Tim Zakonom predviđen je otkup zamljišta samo u granicama gradskog građevinskog zemljišta, gdje područje Branjeva ne pripada. Izmjenom bi bio omogućen otkup zemljišta i na ostalom građevinskom zemljištu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se