20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Oslobođen Novoazovsk, DNR kontroliše cijelu svoju granicu sa Rusijom

Armija Donjecke Narodne Republike zauzela je u srijedu poslije žestokih trodnevnih borbi strateški važan grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine na Azovskom moru uz granicu sa Rusijom.

Ovo je potvrdio i ukrajinski gradonačelnik te luke na Azovskom moru Oleg Sidorkin.

Štab Armije DNR prije toga je objavio da sada kontroliše čitavu granicu sa Ruskom Federacijom.

„To je rezulat ofanzive na jug koja je trajala poslednjih dana. Naše snage kontrolišu granične prelaze Marinovka, Uspenka i Novoazovsk” rekli su u štabu koje prensi RIA Novosti.

Tenkovi Armije DNR smjestili su se u zapadnom predgrađu, dok borbe još traju oko graničnog prelaza na istoku.

Grad se nalazi na ušću rijeke Gruzskij Jelančik u Azovsko more. Osnovan je 1859. godine, a danas se pored njega nalazi ganični prijelaz na putu koji spaja glavni grad Moldavije Kišinjov i veliki južni ruski grad Rostov-na-Donu.

Panika u Mariupolju traje već drugi dan i kako je vidljivo Armija DNR sada će, kako su najavili, početi koncentraciju snaga za vraćanje pod kontrolu tog drugog po veličini grada DNR sa 458.000 stanovnika.

Prema jednim novinskim izveštajima sa terena, ukrajinska Nacionalna garda užurbano napušta Mariupolj, dok prema drugim ukrajinska vojska dovlači svježe snage  (navodno one koje su sudjelovali prije na parad u Kijevu) i podiže utvrđenja na prilazim ovog lučkog grada.

Novorusija nije spremna da pregovara o primirju sa kijevskom huntom, saopštili su iz štaba Armije DNR i istakli, „Započeli smo ofanzivu i nismo zainteresovani ni za kakav prekid vatre.”

Zamenik ministra bezbednosti DNR, Leonid Baranov, objavio je da Donjeck sada sa Kijevom može da pregovara samo o razmeni zarobljenika.

[mom_video type=“youtube“ id=“d73TSwH2YxE“]

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se