18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Orban: EU sve dalje od Rusije

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban najavio je danas da namjerava da traži podršku drugih članica EU za poboljšanje odnosa s Rusijom.

Orban, koji je nedavno ocjenio da je EU uvođenjem sankcija Moskvi zbog ukrajinske krize „pucala samoj sebi u nogu“, upozorio je na opasnost od daljeg otuđenja od Rusije, prenio je Rojters.

„EU je svakim danom sve dalje od Rusije… To je loše, ne za Mađarsku, već za cijelu EU“, rekao je Orban na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji u Budimpešti.

„Moramo da potražimo zemlje EU koje žele da se taj nepovoljni proces razdvajanja uspori ili zaustavi“, rekao je mađarski premijer, ocjenivši da zemlje centralne i istočne Evrope nemaju jedinstven stav po tom pitanju, te da ne treba očekivati njihovo zajedničko djelovanje.

Orban, čija je konzervativna partija Fideš u aprilu osvojila nov četvorogodišnji mandat, rekao je da Poljska i baltičke zemlje smatraju rusko-ukrajinsku krizu bezbjednosnim pitanjem, za razliku od Mađarske, za koju je Moskva prije svega trgovinski partner.

Mađarski premijer je obećao tvrdokorniji stav po pitanju imigracije.

„Moramo da se borimo da to pitanje ostane pod nacionalnom jurisdikcijom. Nastavićemo s veoma strogom politikom, koja ne ohrabruje imigraciju“, rekao je Orban.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se