5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Obilježavanje krsne slave opštine Zvornik

U crkvi Svete Petke na Đurđev gradu danas je služena Sveta liturgija čime je počelo obilježavanje krsne slave opštine Zvornik, Svete Petke Trnove.

Svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić uz sasluženje zvorničkog sveštenstva.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da je današnji dan prilika da se rezimiraju rezultati u posljednjih godinu dana, kao i da se planira kako domaćinstva koja su pogodile poplave pripremiti da sačekaju zimu.

– Ovo je prilika da praštamo jedni drugima, da se zbližavamo, da se više poštujemo, uvažavamo i donosimo i neke nove planove i postavljamo nove zadatke ispred sebe – poručio je danas ispreda hrama na Đurđev gradu Stevanović.

On je rekao da su najznačajniji projekti u prethodnih godinu dana bili dovršetak izgradnje prve faze Vodovoda „Sjever“ čija druga faza treba da počne ovih dana, radovi na rekonstrukciji gradskih ulica, izgradnja Regionalne deponije koja bi na jesen trebalo da počne da radi.

– U narednom periodu ćemo raditi reciklažni centar na Crnom vrhu, gdje je i Regionalna deponija. Ali, u periodu koji je pred nama biće najvažnije urediti naše bujične vodotoke, Sapnu, Hoču i neke potoke koji su nam u posljednja tri mjeseca napravili velike probleme – rekao je Stevanović.

Prvi čovjek opštine najavio je i da će u narednom periodu biti neophodno restruturiranje Službe civilne zaštite.

– Zadovoljan sam radom službi i institucija prilikom poplava, ali očekujem da će se Služba civilne zaštite u narednih 1-2 godine restrukturirati, a imajući u vidu kakvo nam se vrijeme dešava, kakve poplave, klizišta, požari. Civilna zaštita će vjerovatno morati biti jedna od najvažnijih službi u radu lokalne zajednice. Kako društvo cijelo, tako i naša opština moraće se pozabaviti još ozbiljnijom i boljom organizacijom i opremanjem Službe civilne zaštite i vatrogasne jedinice za koju ćemo nabaviti i jedno novo vozilo – rekao je Stevanović.

Danas je i krsna slava hrama na Đurđev gradu, a krsni kolač su slomili kum slave Vito Tomić sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem i sveštenikom Lukićem.

U okviru obilježavanja krsne slave opštine Zvornik danas u 17,30 časova u crkvi Rođenja svetog Jovana Krstitelja biće služena večernja služba, a u 18,00 časova kroz grad će proći litija koju će predvoditi Njegovo preosveštenstvo, Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Po dolasku na plato ispred „Kasine“ biće obavljeno lomljene slavskog kolača, nakon čega će, od 19,00 časova, biti održana Svečana akademija „U slavu Svetoj Petki“. Tom prilikom načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović uručiće opštinska priznanja ovogodišnjim dobitnicima.

U 20,00 časova biće održan koncert tamburaškog orkestra „Romansa“.

 

 

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se