10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Nijedno lice nije više pod sankcijama visokog predstavnika

SARAJEVO – Visoki predstavnik Valentin Incko ukinuo je danas preostale zabrane za vršenje javne dužnosti za 30 lica, saopšteno je iz OHR-a.

Nakon što su ove zabrane ukinute, nijedno lice više nije pod sankcijama visokog predstavnika.

„Ovo je završni korak u procesu koji je prije devet godina pokrenuo visoki predstavnik Pedi Ešdaun s ciljem razmatranja i ukidanja zabrana za smijenjene zvaničnike“, navodi se u saopštenju.

Iz OHR-a dodaju da je visoki predstavnik uvijek isticao da je smjena zvaničnika sa javnih funkcija izvanredna mjera i direktna intervencija u politički proces u BiH.

„Stoga je visoki predstavnik ove zabrane, koje su uvijek smatrane privremenim, stalno razmatrao, s ciljem njihovog ukidanja kada se za to steknu uslovi“, navodi se u saopštenju.

Nakon konsultacija sa predstavnicima međunarodne zajednice, visoki predstavnik je zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su ove smjene izvršene.

„Današnja vijest ni na koji način ne mijenja ovlaštenja visokog predstavnika da u budućnosti smijeni pojedince ukoliko budu kršili ili osporavali Mirovni sporazum i mir koji je ovaj sporazum donio građanima BiH“, navodi se u saopštenju.

Iz OHR-a dodaju da su današnje odluke donesene u svjetlu principa pravičnosti, dobrog upravljanja i odgovornog korištenja međunarodnog mandata visokog predstavnika, uzimajući u obzir balans između zaštite stabilnosti i prava pojedinca.

„Ove odluke ne dovode u pitanje validnost prvobitnih smjena, niti ovlašćuju pojedince na koje se odnose na povratak na funkcije sa kojih su smijenjeni“, navodi se u saopštenju i dodaje da odluke stupaju na snagu odmah i ni na koji način ne utiču na eventualne tekuće ili buduće pravne postupke protiv ovih lica.

U saopštenju se dodaje da ukidanje zabrana ni na koji način ne predstavlja podršku za povratak bilo koje od ovih lica na političku scenu, niti stvara bilo kakve obaveze za njihove nekadašnje poslodavce.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se