18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

„Manijaci“ skandirali „Palestina, Palestina…“, publika u Zvorniku odgovorila „Izrael, Izrael…“

Poznato je da se na utakmicama mnogih klubova iz Federacije BiH skandira Palestini, ali u Zvorniku u Republici Srpskoj navijači su podržali Izrael, prenosi portal ‘Israel news’.

Na utakmici 6. kola Premijer lige BiH odigranoj juče, između zvorničke Drine i sarajevskog Željezničara oko 200 navijača gostujućeg tima u jednom momentu počelo je da skandira “Palestina, Palestina…” 

Drina iz Zvornika već odavno nema aktivnu navijačku grupu a preko 1.000 prisutnih gledalaca, koji podržavaju domaći klub i koji se tretiraju kao standardna publika, izrevoltirana ovim skandiranjem gromoglasno je uzvratila skandiranjem “Izrael, Izrael…”, dajući tako gostima do znanja da oni ipak drugačije gledaju na situaciju na Bliskom istoku.

Inače, kada već govorimo o Izraelu treba naglasiti da je Zvornik za Jevreje bio nekada “obećana zemlja” zbog toga što se nalazio između dva velika grada, Beograda i Sarajeva. U Zvorniku su Jevreji iz ova dva grada održavali stalne susrete.

U maju 1942. godine ustaše su pokupile i u kamione ugurale muškarce, žene i decu, njih 150, i predali ih Nemcima u Šapcu i svi su na Banjici streljani od 19. do 28. maja. Pokretna imovina Jevreja je opljačkana, a nepokretna konfiskovana.

Kao uspomena na zvorničke Jevreje ostale su kuće Bele Fišera, danas poslovna zgrada “Vodovoda i komunalije”, Hanoja Nahmana, koja se nalazi kod centralnog spomenika, Avrama Bararona na Fetiji, sinagoga, sada kuća Jove Todorana, jevrejsko groblje na Vidakovoj njivi, nekada najlepše groblje sa najskupljim nadgrobnim spomenicima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se