9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Jedinstvena izložba na „Zvorničkom ljetu“

U okviru „Zvorničkog ljeta“ juče su na šetalištu ispred Osnovne škole „Sveti Sava“, u prisustvu načelnika opštine Zvornik Zorana Stevanovića i Derve Sejdića, monitora za pitanja Roma u Misiji OEBS-a u BiH, otvorene trodnevna Likovna kolonija i izložba Slikarske radionice „Paleta“.

Osnivač i rukovodilac „Palete“ Jovo Lalić rekao je da je izloženo 40 metara slika rađenih na „Zvorničkim ljetima“ od 2010. godine do danas, dodavši da bi Zvorniku na ovakvom performansu pozavidjele i velike metropole u okruženju.

On je dodao da se radi o vaninstitucionalnom slikarstvu, naglasivši da želi da umjetnost servira na dohvat ruke svakog prolaznika.

Istovremeno, u okviru Likovne kolonije, deset učenika ove radionice rade štafelajsko slikarstvo.

– Izloženo je 12 metara platna oslikanog povodom 600 godina Zvornika, potom šest metara dugo platno posvećeno Lijeloj Jerini, 10 metara platna „Od Andrića do Kusturice“, 8 metara sa temom „Šta predrasude ne vide“ i ovogodišnje 4 metra dugo platno pod nazivom „Neumorni Romi“. Na ovom platnu su Romi, veseli bračni par Milan Marković i Bojka Jocić koji su nam na očima svih ovih godina – rekao je Lalić.

Sejdić je ocijenio da je današnji događaj na kome su predstavljena platna posvećena jubileju, 600 godina Zvornika, ali i druga duga platna, značajan za Zvornik, ali i za BiH.

– Pričati o umjetnosti, sem sa strane koju ja poznajem, bilo bi nezahvalna, jer nisam stručnjak u umjetnosti, ali 40 metara slika koje oslikavaju razne događaje i likove govori mnogo. Sa aspekta koji je meni mnogo bliži, a to su ljudska prava, pa i u okviru umjetnosti, da se govoriti. Zahvaljujući Laliću i načelniku Stevanoviću, danas sam prisutan ovom performansu koji oslikava i dvoje Roma. Ako ljudi žive u situaciji da im treba pomoći, onda se nadam da niko od ovdje prisutnih nije protiv toga. Opština sa svoje strane može najviše, ali ne znači da i mi ne treba da damo podršku opštini i kroz naš rad učinimo što je moguće više za te ljude, ali ne samo za njih, nego uopšte za ljude grada Zvornika – poručio je Sejdić.

Načelenik Stevanović je istakao veliku zahvalnost svim sugrađanima koji svoj grad predstavljaju i afirmišu u pozitivnom svjetlu.

– Naše „Zvorničko ljeto“ je i zamišljeno tako da se svima onima koji su dio ovog grada, koji rade nešto lijepo i korisno, pokloni pažnja, na ovaj ili onaj način. Naša „Paleta“ je postala jedan ozbiljan faktor i u gradu i u regiji. Pogledajte retrospektivu onoga što je „Paleta“ poklonila gradu za Zvornička ljeta, raznih faza naše istorije, ali i platno sa našim sugrađanima Romima koji imaju prebivalište u malom Zvorniku, ali koji su sa nama u Zvorniku svakodnevno i koji su postali i sami dio zvorničkog folklora. Svi ih prepoznajemo i pomažemo svakodnevno da sa našim malim prilozima preživljavaju i odgajaju porodicu. I time pokazujemo da su i Zvornik i Republika Srspka širom otvoreni za sve one koji žele da dijele sa nama blagodeti i da ponekad sa nama prolaze kroz teške trenutke – rekao je Stevanović.

On je poručio da svi skupa imamo zadaću da učinimo da Zvorničko ljeto traje, da nas sve nadžvi i da tokom tih sedam dana Zvornik postane stjecište svega što je afirmativno i što će o nama govoriti da želimo da naš grad, Republiku Srsku i BiH svakodnevno mijenjamo nabolje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se