23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Gasprom“ za izgradnju „Južnog toka“ kroz RS

Gasprom ostaje privržen projektu izgradnje kraka gasovoda Јužni tok kroz Republiku Srpsku, potvrdili su to u ovoj kompaniji za RTRS. Od nedavne posjete potpredsjednika Gasproma Aleksandra Medvedeva Bosni i Hercegovini, intenzivirana je komunikacija, kažu u kompaniji “Gas Res”.

I dalje su sporna dva pitanja: dug koji BiH ima za isporučeni gas i potpisivanje sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara kojim bi se odblokirala realizacija projekta u Srpskoj. Pomaka nema ali nagovještaji postoje, tako bi se, optimistično, moglo okarakterisati sadašnje stanje.

Opstrukcije koje imaju više veze sa politikom nego energetikom, zajednička je karakteristika izgradnje gasovoda, a problemi koje Sarajevo pravi Banjaluci predstavljaju paradigmu odnosa Brisela i Moskve. Iako svjesni problema, iz Gasproma su nam potvrdili da neće odustati od projekta kroz Republiku Srpsku.

„U toku su pripremni radovi za izradu međuvladinog ugovora na kojima rade resorna ministarstva kojim bi se proces odblokirao“, navodi se u odgovoru Odjeljenja za informisanje „Gasproma“ za RTRS.

Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je izjavio da se nada da će se u BiH stvoriti konačno odgovarajući uslovi da dođe do konačnog definisanja sporazuma sa Ruskom Federacijom i njegovog zaključenja u najskorijem vremenskom periodu.

„Moguć sporazum RS i Ruske Federacije“

Nedavna posjeta potpredsjednika Gasproma, Aleksandra Medvedeva Sarajevu, intenzivirala je aktivnosti na izradi sporazuma ali su u Srpskoj oprezni.

„Ukoliko to ne bude išlo zadovoljavajućim tokom mi intenzivno radimo i pri kraju smo varijante gdje bi RS zaključila sporazum sa Ruskom Federacijom ili sa ministarstvom menergetike Ruske Federacije“, naglasio je Slobodan Puhalac, direktor kompanije “Gas Res”

Sporazmom bi se i Federaciji BiH ostavila mogućnost da se priključi projektu, kaže Puhalac i dodaje da se, uprkos špekulacijama, osnovni pravac gasovoda ne mijenja kao ni uslovi pod kojima je Srpska u projektu.

Cijevi i dalje stižu u Bugarsku

Iako je prvobitno bilo predviđeno da dio Јužnog toka ide kroz Sloveniju, a jedan krak kroz Hrvatsku, naši izvori kažu da bi te dvije zemlje mogle da ostanu bez ovog gasovoda. Za to vrijeme Brisel i dalje očekuje objašnjenje od Sofije koja je, po instrukcijama Evropske komisije, obustavila izgradnju gasovoda, ali snimci iz luke Varna pokazuju da cijevi i dalje pristižu.

RTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se