20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Erdogan novi predsjednik Turske

ANKARA – Rezultati poslije prebrojanih 99 odsto glasova pokazali da je Redžep Tajip Erdogan pobjedio na predsjedničkim izborima sa osvojenih 52,1 odsto glasova u prvom krugu

Njegov glavni protivnik Ekmeledin Ihsanoglu je dobio 38,8 odsto, a kurdski kandidat Selahatin Demirtas 9,1 odsto glasova, prenosi AFP.

Rezultate je objavio na konferenciji za novinare predsjednik turske Visoke izborne komisije (YSK) Sadi Guven.

Erdogan je večeras izjavio da su turski građani „pokazali svoju volju“ na predsjedničkim izborima, ali nije formalno proglasio pobjedu, već je samo rekao da će kasnije dati izjavu, navodi AP.

Uprkos korupcijskim aferama, popularnost aktuelnog premijera objašnjava se činjenicom da je za vrijeme tri njegova uzastopna mandata Turska ostvarila ekonomski rast i porast životnog standarda.

Po ustavu šef države ima pravo na dva petogodišnja predsjednička mandata.

Odziv birača bio je, prema prvim podacima, manji nego na lokalnim izborima održanim u martu, a analize pokazuju da je danas glasalo između 70 i 75 odsto birača.

Frans pres je ranije istakao da se očekuje da će Erdogan pobjediti druga dva kandidata – nekadašnjeg čelnika Organizacije islamske konferencije (od 2011. Organizacija islamske saradnje) i zajedničkog predstavnika opozicionih Narodno-republikanske partije i Partije nacionalnog jedinstva Ekmeledina Ihsanoglua i kandidata i kopredsjednika prokurdske Narodno-demokratske partije Selahatina Demirtaša.

Ihsanoglua podržavaju još tri stranke, Demokratska partija ljevice, Nezavisna partija Turske i Demokratska partija.

„Važna odluka za tursku demokratiju“

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je, poslije glasanja na predsedničkim izborima na kojima važi kao favorit, da narod danas donosi važnu odluku za demokratiju Turske.

„Narod donosi važnu odluku… za tursku demokratiju, za budućnost naše zemlje“, rekao je Erdogan poslije glasanja u Istanbulu.

Istovremeno, turska privatna agencija Dogan je javila da je u jugoistočnoj provinciji Sanliurfa uhapšen jedan muškarac jer je navodno pokušao da u glasačku kutiju ubaci više listića na kojima je zaokružio Erdoganovo ime. Navodi se da je kasnije u policijskoj stanici izbila i tuča između zvaničnika vladajuće i opozicione partije, prenijela je agencija AP.

„Predizborna kampanja nije bila fer“

Glavni rival turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana na današnjim izborima, Ekmeledin Ihsanoglu, danas je predizbornu kampanju ocjenio kao „nefer“ i „nesrazmernu“, ali je dodao da je uvjeren u svoju pobjedu.

Ihsanoglu, bivši čelnik Organizacije islamske saradnje, rekao je da računa na to da će se „tihe mase“ dići i glasati za njega, prenosi AFP.

„Kampanja nije bila fer i proporcionalna, ali vjerujem u zdrav razum naše nacije“, kazao je on dok je glasao u Istanbulu.

Dodao je da je osnovno da predsjednički izbori budu transparentni i fer.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se