7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Duhovnim i kulturnim događajima proslavljena krsna slava opštine Zvornik

U Zvorniku je juče proslavljena krsna slava opštine Zvornik, Sveta Petka Trnova kojoj su prisustvovali i Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, te poslanici, odbornici i veliki broj Zvorničana.

Na platou ispred „Kasine“ načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović slomio je slavski kolač sa Vladikom zvorničko-tuzlanskim Hrizosotomom koji je građanima Zvornika čestitao krsnu slavu.

– Neka vas Bog danas blagoslovi molitvama svete Velikomučenice Paraskeve Trnovske koja je sav svoj život podredila služenju Gospodu Hristu i postala primjer svima nama kako trebamo svoju vjeru čuvati, ispovijedati i ako treba i stradati da bi smo vječno živjeli – rekao je Hrizostom.

On je poručio građanima da se trude i sami da pomognu najviše sebi i to trudom, radom i poštenjem, i da budu čestiti domaćini.

– Čestitam i načelniku Stevanoviću i njegovim saradnicima i želim im puno uspjeha u vođenju ovog grada. Znam da je teško u ovim vremenima, ali vi ste Bogom izabrani i narodom blagosloveni da vodite ovoga trenutka ovaj grad i trudite se da ovaj grad uspije da pobijedi svakodnevna iskušenja – rekao je Hrizostom.

U obraćanju nakon čina lomljenja kolača načelnik Stevanović je poželio da današnji dan pomogne da svi zajedno prevaziđemo teškoće kroz koje prolazimo.

– Neka nam današnji dan pomogne i nauči nas da se više poštujemo, uvažavamo, da praštamo jedni drugima, da se više volimo i pazimo. Neka svakome od nas današnji dan i svaki sljedeći bude motiv da više radimo i za nas i za naš Zvornik i našu Republiku Srpsku. Da podižemo našu djecu, školujemo ih i pomognemo im da i oni prave svoje porodice i da se rađaju novi mali Zvorničani i novi građani Republike Srpske. Samo tako i na taj način ćemo opstati i ostati na ovim porostorima, što je želja svakog od nas ovdje – naglasio je Stevanović.

Krsnu slavu građanima je čestitala i premijerka Cvijanovićeva koja je poručila da su slavlja u svakoj opštini Republike Srpske istovremeno i slavlja Republike Srpske.

– Sa zadovoljstvom sam ovdje, kao što sam i inače sa zadovoljstvom kad obilježavamo važne dane i datume, kad pokazujemo ko smo i šta smo, kad pokazujemo da znamo da njegujemo tradiciju. Mnogo sam stvari od kako sam premijer i vezala za ovaj grad, nekako prvi koraci koje sam preduzimala bili su usmjereni na akcije koje su se ovdje dešavale, a jedna od njih je, mimo one privredne sfere bila vezana i za vaše porodilište zahvaljujući čemu imamo jedno moderno porodilište. Ponosna sam na ovaj grad, upoznala sam dosta ljudi, on nosi dosta kapaciteta, dosta ljudskosti, dosta patriotizma, dosta svijesti o nama, dosta znanja o procesima u kojima se nalazimo i dosta znanja o onome što treba da radimo u budućem periodu, a takva nam je i cijela Republika. Ona je uvijek lijepa, svakog dana sve ljepša, naprednija, naš zadatak je da ojačamo naše nacionalno biće, a toga nema bez događaja kao što je ovaj današnji. Svi mi ovdje zajedno smo na istom zadatku, da očuvamo ono što je vrijedno, da uvijek odajemo priznanje i poštovanje svima onima koji su nam donijeli Republiku Srpsku i znamo da je moramo čuvati. Čime god se u životu bavili, to je jedan od glavnih političkih zadataka, i doživljavam i ovaj dan kao jedan u funkciji očuvanja Srpske – poručila je Cvijanovićeva.

U nastavku proslave krsne slave opštine Zvornik održana je Svečana akademija na kojoj je načelnik Stevanović uručio opštinska priznanja – Povelju, Medalje „Stanko Nikolić“ i Zahvalnice ovogodišnjim dobitnicima.

U nastavku programa pjevalo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“ i besjedio je student Pravnog fakulteta i besjednik Marko Šukalo, nakon čega je upriličen koktel za sve prisutne građane i goste.

Lomljenju slavskog kolača prethodila je litija od od crkve Rođenja svetog Jovana Krstitelja do platoa ispred „Kasine“ koju je predvodio Njegovo preosveštenstvo, Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Tokom litije Hrizostom je pročitao Sveto Jevanđenje i očitao molitvu za sve građane, a kod centralnog spomenika za sve poginule srpske borce služio je pomen.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se