4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: Na Srbiju gledamo na poseban način

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas u Banjaluci policijama Srpske i Srbije za ostvarene rezultate na provođenju zakona i saradnji koju ostvaruju na regionalnom nivou, sukobljavajući se sa organizovanom, visokotehnološkom i drugim oblicima kriminala.

On je naglasio da su ostvareni veoma značajni rezultati, te da je u pogledu saradnje Srpske i Srbije najviše učinjeno u pogledu saradnje policijskih struktura.

„Naša saradnja sa Srbijom se odvija u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Na Srbiju gledamo na poseban način, pridržavajući se prava i obaveza definisanih sporazumom, a u narednom mjesecu očekujemo zajedničku sjednicu vlada i sjednicu Savjeta za sprovođenje specijalnih i pararlelnih veza“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.

On je naglasio da će sjednice biti prilika da se sagledaju i pohvale ostvareni rezultati, ali i osmisle novi projekti.

Dodik je rekao da je tokom današnjeg razgovora u Banjaluci, ministra unutrašnjih poslova Srbije upoznao sa stanjem u Srpskoj koja se nalazi u predizbornom periodu, ali obavlja sve svoje važne funkcije, a institucije funkcionišu bez ijednog izazova i mogućeg elementa ugrožavanja funkcionalnosti same Republike.

„Naš cilj je da izbori prođu fer, pošteno, mirno i da Republika Srpska pridobije novi legitimitet kroz demokratske, fer, izbore. Zato smatramo da uloga policije u svemu ovome mora biti neutralna i mora obezbijediti potpunu stabilnost u pogledu javnog reda i mira, a iskustva Srbije u tom smislu su nam jako važna“, naglasio je Dodik.

Dodik se zahvalio za posjetu ministru Stefanoviću i predstavnicima MUP-a

Sjednica u septembru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da bi u septembru mogla da bude održana zajednička sednica vlada Srbije i RS.

Za najbolju moguću saradnju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da će Srbija i dalje nastojati da učini sve što je u njenoj moći da obezbijedi najbolju moguću saradnju sa Republikom Srpskom.

Stefanović je nakon razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao novinarima da se u okviru toga podrzumijeva i saradnja između dvije policije.

On je naveo da je sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislavom Jovičićem razgovarao o konkretnim oblicima saradnje, kao što su suzbijanje prometa narkotika, borba protiv krijumčarenja ljudi, krijumčarenja automobila.

„Osim ovih, tu su i izazovi koji se odnose na finansijske oblike kriminala i trgovinu akciznom robom, poput cigareta, što nanosi štetu Srbiji i Republici Srpskoj i omogućava veliku protivzakonitu dobit ljudima koji to rade“, naveo je Stefanović.

Prema njegovim riječima, organizovano je više zajedničkih grupa koje rade na konkretnim zadacima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja će biti prioritet i u narednom periodu.

Stefanović je najavio mogućnost da u oblasti edukacije kadra Srbija ponudi određeni broj mjesta na kriminalističkoj akademiji za polaznike iz policije Republike Srpske.

On je naveo da saradnju ostvaruju kriminalističke policije i specijalne jedinice.

Podsjetivši da je zajednički cilj Srbije i Republike Srpske pristupanje EU, Stefanović je rekao da Srbija želi da podijeli sva iskustva iz domena evropskih integracija.

„Kako budemo napredovali na evropskom putu, sva iskustva i izazove koje smo imali na tom putu, ako to bude od pomoći, spremni smo da podelimo“, naglasio je Stefanović.

On je ocijenio veoma dobrom operativnu saradnju policija, naglasivši da se želi garantovati bezbjednost građana Srbije i Republike Srpske i u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

„Sa ministrom /unutrašnjih poslova Srpske Radislavom/ Jovičićem sam svake sedmice u komunikaciji i o tome smo obavestili predsednika /Republike Srpske Milorada/ Dodika. Znam da su naše pozicije u saradnji veoma dobre, a veoma dobro sarađuju i dva direktora policija“, naglasio je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je da MUP-ovi Srpske i Srbije sarađuju veoma efikasno i najbolje u regionu od svih ostalih policija.

On kaže da njegovi i saradnici ministra Stefanovića razgovaraju o konkretnim temama, te da će iz tih razgovora proisteći određeni konkretni zaključci i dogovori.

Jovičić je rekao da su konkretni razgovori vođeni sinoć i jutros, dodajući da se razgovori vode svakodnevno i da se izbjegavaju svi mogući protokoli.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se