9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Žestoki sukobi u Donjecku, Porošenko naredio obustavu akcija

Kod željezničke stanice u Donjecku vode se žestoki sukobi, a očevici kažu da su vidjeli oblake dime i čuli jake eksplozije. Porošenko naredio je vojsci da obustavi vojnu akciju u prečniku od oko 40 kilometara od mjesta gdje je pao malezijski avion

KIJEV – Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko naredio je vojsci da obustavi vojnu akciju u prečniku od oko 40 kilometara od mjesta gdje je prošle nedelje pao malezijski avion, prenijele su svjetske agencije.

Porošenko je obavijestio novinare o tome na konferenciji za štampu u Kijevu.

„Dao sam naređenje: odmah, u radijusu od 40 kilometara oko mjesta nesreće ukrajinske trupe ne smiju izvoditi operaicije i ne smiju otvarati vatru“, rekao je Porošenko, a prenijela agencija Interfaks.

Kod željezničke stanice u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, danas se vode žestoki sukobi, a očevici kažu da su videli oblake dime i čuli jake eksplozije iz okoline stanice koja se nalazi u centru grada.

Jedan lider proruskih snaga izjavio je da ukrajinske snage pokušavaju da uđu u Donjeck, a Rojtersov očevidac je ispričao da je vidio dva tenka proruskih snaga kako idu prema željezničkoj stanici i ljude koji bježe u suprotnom pravcu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je obećao da će povratiti Donjeck u okviru operacije koju Kijev naziva „antiterorističkom“.

„Pažnja! Borbe se vode na autoputu Krasnoarmejskoje i u ulicama Maršal Žukov i Stratonavtov-Artjomovskaja. Sukobi su i na trgu. Upozoravamo ljude koji stanuju na trgu da ne izlaze i ne napuštaju kuće i stanove“, saopštila je gradska skupština u Donjecku.

Zvaničnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Sergej Kavtaradze je izjavio da najmanje četiri tenka i oklopna vozila pokušavaju da uđu u grad.

Portparol ukrajinskih vojnih operacija u istočnoj Ukrajini rekao je da je operacija u „aktivnoj fazi“, ali da ne može da komentariše izvještaje o ulasku vojske u Donjeck zato što ne želi da obelodani ukrajinsku strategiju.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se