15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Zašto vas komarci toliko vole?

Komarci su veoma izbirljiva stvorenja; zato i ne čudi što neke ljude kao da ne vide, a druge ostavljaju prekrivene ubodima.

Istina je da niko nije imun. Prije više od 30 godina naučnici su otkrili da je ugljen dioksid koji izdišemo jedan od glavnih „tragova“ po kojima nas komarci prate. Oni lete ka višoj koncentraciji CO2, dakle, prema grupama ljudi, a zatim koriste vid i čulo mirisa kako bi odabrali metu.

Zašto neki ostaju pošteđeni, a drugi provode i po nekoliko dana češući se, još se ne zna sa sigurnošću, ali su u više studija otkriveni neki „mamci“ koji vas čine pokretnim magnetom za komarce, piše RTRS.

Visoki ste

Pošto ste visoki, proizvodite više ugljen dioksida i više tjelesne toplote koji su prirodno privlačni komarcima. Odrasli u grupi zato obično dobijaju više uboda u odnosu na djecu, a muškarci više od žena.

Redovno vježbate

Tokom vježbanja tijelo proizvodi hemikaliju mliječnu kiselinu koja se otpušta kroz znojne žljezde na koži. Jedna njemačka studija potvrdila je da mliječna kiselina privlači komarce.

Noge vam neprijatno mirišu

Jedna studija objavljena u žurnalu Plos One pokazala je da su osobe na čijim stopalima živi više bakterija, privlačnije komarcima. Ista bakterija nalazi se i u limburškom siru, a zbog njene efikasnosti u privlačenju komaraca, naučnici koriste sir kako bi ih uhvatili u zamke.

Nosite parfem

Komarci sisaju nektar iz cvijeća, pa ih privlače svi cvjetni mirisi.

Imate genetsku predispoziciju

Studija objavljena u žurnalu “ Infections, Genetics, and Evolution“ pokazala je da osobe sa određenim HLA genom imaju veće šanse da budu privlačne komarcima.

Pijete pivo

Samo jedna mala flaša piva dovoljna je da vas učini mamcem za komarce. To je otkrila studija objavljena u „Journal Journal of the American Mosquito Association“, ali još nije utvrđeno zašto.

Imate nultu krvnu grupu

Nekoliko studija, uključujući i nedavnu objavljenu u žurnalu „Eksperimentalna parazitologija“ pokazalo je da osobe sa nultom krvnom grupom imaju veće šanse da postanu „večera“ za komarce. Međutim, neki stručnjaci smatraju da je za takve rezultate odgovorno pogrešno praćenje statističkih podataka.

RTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se