2 C
Zvornik
20. април 2024.

Vučić: Bilo bi dobro kada bi neki zaboravili na prošlost

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, povodom izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdoana da će svako ko dirne Bošnjake protiv sebe imati sto miliona Turaka.

„Mi ćemo u miru gledati da rešavamo naše probleme. Poštujemo integritet Bosne i Hercegovine i ni jednog sekunda nismo ni jednu ružnu reč uputili Bošnjacima, niti ćemo to da učinimo“, rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka s Dodikom, prenosi RTS.

Vučić je istakao da je danas razgovarao s ambasadorom Turske, koji ga je uvjeravao da izjava premijera Turske Erdoana o brodovima te zemlje u Neumu nije data i da on želi da vjeruje da to nije rečeno.

Srbija želi dobre odnose s Turskom, dodao je, ali želi i Tursku i ostale da zamoli i da im kaže da takve stvari nisu nikome u interesu, jer „Srbija mora da vodi računa o stabilnosti i ne može da gleda u nebo ukoliko bi bilo ko na bilo koji način urušavao regionalnu stabilnost“.

Srpski premijer je dodao da je srpsko rukovodstvo sa predstavnicima Turske imalo važne sastanke, a sa time će se, kaže, nastaviti i u budućnosti.

„Molimo za punu pažnju svih aktera na Zapadnom Balkanu. Tu se više carstava preplitalo, ali bi bilo dobro kada bi neki zaboravili na prošlost i gledali u budućnost“, poručio je Vučić.

Dejtonski sporazum treba da se poštuje, ponovio je premijer i ocijenio da Srbija to i čini, poštujući istovremeno svoj srpski narod, te podsjetio da RS nema vojsku, pa stoga ne može da ugrozi bilo koga.

Vučić je dodao i da je Srbija po međunarodnom pravu spremna da štiti svoj narod kako u Srbiji tako i njegove interese svuda u svijetu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Beogradu, nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da vjeruje da je turski premijer Redžep Tajip Erdoan izjavio da bi svako ko na bilo koji način „dirne Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka“.

Dodik i Vučić„Erdoan je to rekao. Ako može da skine tvit, može i svoju izjavu“, rekao je Dodik novinarima i dodao da demanti posredstvom ambasadora u BiH nije adekvatan, prenosi Srna.

Predsjednik Srpske napomenuo je da se Turska kontinuirano petlja u unutrašnje stvari BiH, što je vidljivo na mnogim mjestima.

Dodik je, nakon susreta u zgradi Vlade Srbije, kome je prisustvovao i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, izjavio na konferenciji za novinare da je zahvalio Vučiću za brzu reakciju Srbije, koja je veoma važna za Republiku Srpsku i za njega kao predsjednika Srpske.

Hitne konsultacije Dodika i Vučića održane su nakon što su mediji objavili da je turski premijer Redžep Tajip Erdoan izjavio na jednom predizbornom skupu da bi svako ko na bilo koji način „dirne Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka“, te da zato ne treba da čudi „kada turski ratni brod uplovi u Neum“, jer je to znak podrške suverenitetu BiH.

Demant Erdogana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je uvjeren da je izjava premijera Turske Redžepa Taipa Erdogana o turskim brodovima u Neumu tačna, te da će u to vjerovati sve dok izjavu ne demantuju sam Erdogan, njegov kabinet ili šef turske diplomatije.

„Erdogan je to rekao – ako može da zabrani Tviter može i da skine svoju izjavu sa medija“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je naveo ta izjava Erdogana je bila po portalima danima pa se onda pojavila i u medijima, a na zahtjev da se demantuje nije bilo odgovora.

„To je jedan kontinuitet“, rekao je Dodik i dodao da je upravo tih dana kad je sporna izjava data Bakir Izetbegović pozvao na naoružavanje Bošnjaka, zbog čega se postavlja pitanje „šta mi to radimo u BiH“.

„To dopunjava opšti ambijent izjavom Erdogana“, naveo je Dodik i zapitao šta bi bilo kada bi tako nešto izjavio zvaničnik Srbije ili Hrvatske.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju ne bi bila propuštena prilika da se „napravi opšta galama“.

„Dok ne stigne demati Erdogana, njegovog kabineta ili bar ministra spoljnih poslova Turske, vjerovaći da je ta izjava tačna“, zaključio je je Dodik.

Nezavisne novine/foto:TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se