23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Već počela jagma za udžbenicima

BANJALUKA, TREBINJE – Iako je do početka naredne školske godine ostalo više od mjesec dana, roditelji su već počeli da se raspituju i kupuju udžbenike i školski pribor za svoje potomke, tako da u većini knjižara u RS vlada povećana potražnja.

Istina, ima i knjižara koje još nisu nabavile sve knjige koje su potrebne osnovcima, ali ipak zainteresovani kupuju ono što je stiglo.

U onim radnjama koje još nemaju udžbenike kažu da im roditelji dolaze i raspituju se kada će ih nabaviti.

Zaposleni u banjalučkoj knjižari „Kultura“ ispričali su nam da još nisu dobili sve udžbenike, ali da, uprkos tome, potražnje od strane roditelja već ima.

„Kompleti nisu potpuni za sve razrede, tako da zasad imamo samo one što vrijede za narednu školsku godinu. Kada su u pitanju cijene, one su već godinama iste. Potražnje već ima, roditelji kupuju ponešto ili komplete“, navela je Dragana Bulaja, trgovac u banjalučkoj knjižari „Kultura“.

Radnici u jednoj trebinjskoj knjižari takođe su nam potvrdili da im udžbenici pristižu, a dobar dio već imaju u ponudi.

„Kada je riječ o potražnji i kupovini, ona je uveliko počela, ali u punom jeku se tek očekuje“, naveli su u toj trebinjskoj knjižari.

U prijedorskoj knjižari „Grafomark“ kazali su nam da bi udžbenici za osnovce trebalo da im stignu sljedeće sedmice.

„Koliko znamo, cijene se neće mijenjati u odnosu na prošlogodišnje. Kada je riječ o potražnji, još nije počela u većoj mjeri. Možda će biti veća kad stigne školska godina“, ispričali su nam zaposleni u ovoj knjižari.

Iz knjižare „Park“ u Modriči takođe naglašavaju da se roditelji raspituju za udžbenike.

„Još ih nismo dobili, ali dolaze roditelji, pitaju za cijene, tako da potražnje ima“, navode zaposleni u toj knjižari.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo kazali su da će u idućoj školskoj godini biti korišteni svi postojeći udžbenici koji su odobreni od strane resornog ministarstva, a to su udžbenici koji su bili u upotrebi i u prošloj školskoj godini. Uvodi se i šest novih, i to osnovi informatike za 6, 7, 8. i 9. razred, te muzička kultura za 2. i 3. razred.

Osim toga, kako nam je potvrđeno, veći broj udžbenika koji će koristiti osnovci je adaptiran, a na nekim od njih su izvršene korekcije, odnosno ispravljene su nepravilnosti, pogrešna slova u riječima i slično.

„Pored postojećih zaliha udžbenika koji se i dalje koriste, svi novi udžbenici po preuzimanju iz štamparija se distribuiraju u naše knjižare. Većina udžbenika je u prodaji, a do polovine avgusta svi oni će biti dostupni u svih 17 knjižara Zavoda za udžbenike“, kaže Dejan Kerleta iz Službe za informisanje Zavoda.

Kad je riječ o cijenama, one zavise od razreda do razreda pa je tako najskuplji komplet za osmi razred i košta 145,50 KM, bez udžbenika za strane jezike. Najjeftinije će proći roditelji učenika trećeg razreda, koji će za udžbenike, bez stranih jezika, izdvojiti 64,60 KM.

Tradicionalno, i ove školske godine, kao i ranijih, besplatni su udžbenici za prvačiće i njihove godinu starije kolege. Ipak, ni roditelji đaka prvaka trošak neće izbjeći budući da je potrebno da svojim nasljednicima kupe pribor i odjeću koja im treba za školu.

Inače, dobra vijest stiže iz resornog ministarstva jer se bilježi povećan broj prvačića od naredne školske godine.

„U prve razrede osnovnih škola u školskoj 2014/2015. godini u RS do sada je upisano 10.336 učenika, a očekuje se da ovaj broj bude veći do početka nastave“, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

U Ministarstvu ocjenjuju ohrabrujućim ovaj broj upisanih prvačića s obzirom na to da je posljednjih godina bilježeno smanjenje broja upisanih u prvi razred osnovne škole.

Podsjećanja radi, u školskoj 2012/2013. godini nastavu su pohađala 10.154, a u školskoj 2013/2014. godini 10.133 učenika prvog razreda.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se