18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Srbiji sutra najavljen generalni štrajk

BEOGRAD – Vodeći srbijanski sindikati najavili su generalni štrajk od četvrtka 17. jula, a njihov glavni zahtjev je da se iz parlamentarne procedure povuku predložene izmjene i dopune zakona o radu, te zakona o penziono-invalidskom osiguranju.

Vođe dva reprezentativna sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak potpisali su odluku o stupanju u generalni štrajk zaposlenih na teritoriju Srbije koji počinje u četvrtak, 17. jula a koji će, kako se navodi, trajati sve do povlačenja iz procedure predloženih izmjena dva sporna zakona.

U saopštenju medijima sindikati naglašavaju da se štrajk podrazumijeva prestanak rada i protestna okupljanja zaposlenih, uz minimum radnih obaveza.

Odluku o generalnom štrajku su donijeli Vijeće i Predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Glavni odbor  UGS Nezavisnost zbog, kako se navodi, činjenice da je vlada Srbije predložene zakonske izmjene „usvojila bez poštovanja zakonske procedure“.

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandar Vulin je, kako javljaju srpski mediji, ocijenio da sindikati najavom štrajka „pokazuju više tvrdoglavosti nego razuma“ i ocijenio da „treba ići putem dogovora“.

Predsjednik SSSS-a Orbović prethodno je najavio da će u četvrtak biti održan generalni protest zaposlenih iz cijele Srbije ispred državnog parlamenta.

Orbović je najavio da će početi prikupljanje potpisa za referendum o povlačenju vladinih prijedloga izmjena zakona o radu i penziono-invalidskom osiguranju.

Za referendum je neophodno 100.000 potpisa, a vođa SSSS-a očekuje da će ih za kratko vrijeme „prikupiti pola miliona“.

Orbović je najavio da će na generalni protest sindikata u Beogradu u četvrtak doći radnici iz cijele Srbije i članovi drugih sindikata i da „pristisci neće uplašiti radnike Srbije“.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se