12 C
Zvornik
20. април 2024.

U Malom Zvorniku počela 17. Somovijada i manifestacija Drina je smisao života

Počele manifestacije u okviru dana sportsko rekreativnog turizma u Malom Zvorniku

MALI ZVORNIK – Prigodnim programom koji su izveli Umjetnički ansambl “Čivija” iz Šapca i KUD “Dimitrije Tucović” iz Lazarevca, na igralištu za male sportove u Malom Zvorniku, u četvrtak su počele četvorodnevne manifestacije u okviru dana sportsko rekreativnog i kulturnog turizma pod nazivom “Drina je smisao života”.

Posjetioce su pozdravili Dragan Bogičević, predsjednik opštine Mali Zvornik i Radoš Bajić, naš poznati režiser i glumac, koji je kao i prošle godine promoter ovogodišnjih manifestacija.

– Nismo želeli da prekidamo tradiciju održavanja ove manifestacije, iako je naša opština teško postradala u majskim poplavama. Ovim putem zahvaljujem svima koji su nam pomogli da nastavimo sa ovim programom, rekao je Bogičević.

Radoš Bajić je rekao da je zahvalan Bogu, što je ovom kraju i svima nama dao najsrpskiju rijeku Drinu, divne šume i dobre ljude. Posebno je vezan za ovaj kraj jer je prije 40 godina na mostu između Malog Zvornika i Zvornika, snimio scene kao mladobosanac Nedeljko Čubrilović u filmu “Sarajevski atentat” i što je prije tri godine takođe u Malom Zvorniku snimio prvu klapu serijala “Ravna Gora”.

Centralni događaj manifestacije “Drina je smisao života” je 17. po redu Somovijada, u okviru koje će se ribolovci nadmetati dva dana u ulovu soma. Prijavljeno je ukupno 95 ribolovaca iz cijele Srbije, Republike Srpske, zemalja u okruženju ali i iz Njemačke, Mađarske, Austrije i Švajcarske.

Oni su počeli lov u petak, nastaviće ga u subotu do 12 časova, nakon čega će uslijediti mjerenje ulova, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

U petak je na plaži u Sakaru, gdje se odvijaju sve manifestacije održan i Ljetnji sajam hrane i vina, kao i izložba rukotvorina. Od izlagača iz Zvornika učestvovali su Dušanka i Janko Mikić, Dragica Mijatović, Jelisavka Radić i Dragica Spasojević. Uveče je održano i kulturno umjetnički program.

Kao i na dosadašnjim manifestacijama pasulj u svom malom kotliću ali i svojevstan hljeb i druge đakonije spremao je starina Gligorije Purtić – čiča Gliša iz Brasine. Održana je izložba slika sa Slikarske kolonije u Malom Zvorniku.

Turistička organizacija Mali Zvornik uručila je Zlatnu plaketu Radošu Bajići i Kontrast studiju za zasluge u promovisanju ove manifestracije.

U nedelju je na programu 4. Malozvornička regata koja startuje u 10 časova u Velikoj Reci i vozi se do 15 časova do cilja na plaži u Sakaru.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Mali Zvornik, Klub sportskih ribolovaca “Drinsko jezero” a pokrovitelj Skupština opštine Mali Zvornik. Ovogodišnje manifestacije su humanitarnog karaktera jer svi posetioci mogu dati dobrovoljni prilog kao pomoć ugroženima od poplava.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se