14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Tijela danas stižu iz Ukrajine

AMSTERDAM – Prva tijela pronađena na mjestu pada malezijskog putničkog aviona u Ukrajini prošle sedmice biće danas transportovana u Holandiju, gdje će biti izvršena identifikacija.

Holandija je proglasila dan nacionalne žalosti za 298 žrtava iz aviona koji je pao 17. jula. Među njima je bilo 193 Holanđana.

Voz sa oko 200 tijela juče je stigao iz oblasti pod kontrolom proruskih snaga na istoku Ukrajine u Harkiv, koji kontrolišu ukrajinske državne snage.

Nastavlja se operacija potrage za ostalim tijelima kao i sakupljanje ključnih dokaza o ovom događaju.

Američki obavještajni zvaničnici saopštili su da su avion vjerovatno greškom oborile proruske snage, ali da nije pronađena direktna veza o umiješanosti Moskve.

Zvaničnik koji nije želio da bude imenovan rekao je da je avion kompanije „Malezija erlajns“ vjerovatno oboren raketom zemlja-vazduh „SA-11“, ali da ostaje nejasno ko je povukao obarač i zašto.

„Najprihvatljivije objašnjenje je da je to bila greška“, rekao je zvaničnik i dodao da je projektil vjerovatno lansirala „loše obučena posada“, prenio je AFP.

Ovaj zvaničnik ukazao je na slične incidente u prošlosti, kada su ruske i američke snage greškom obarale civilne avione.

Jedan korejski putnički avion oboren je 1983. godine raketom koju je ispalio sovjetski borbeni avion, a američka mornarica greškom je oborila iranski putnički avion 1988. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se