18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Stambeno zbrinjavanje lica iz kolektivnih centara

U Zvorniku je danas održan sastanak predstavnika Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i UNHCR-a sa načelnikom opštine Zoranom Stevanovićem i njegovim saradnicima, na kome su dogovorene dalje aktivnosti vezane za realizaciju Projekta zatvaranja kolektivnih centara – CEB 2, saopšteno je iz Opštine Zvornik.

Načelnik Stevanović izjavio je da se radi o projektu zbrinjavanja svih 35 porodica, koliko ih živi u kolektivnim centrima u Zvorniku.

[lightbox thumb=“http://zvornikdanas.info/wp-content/uploads/2014/07/Sastanak-načelnika-opštine-Zvornik-sa-predstavnicima-ministarstava-CEB-2-2.jpg“]

– Mi smo danas praktično ušli u proces njihovog stambenog zbrinjavanja gdje će se raditi 35 stambenih jedinica koje će biti u vlasništvu opštine, a za koje, praktično, neće postojati mogućnost otkupa. Vrijednost projekta je oko 1.400.000 evra, od čega lokalna zajednica obezbjeđuje oko 300.000 evra kroz lokaciju za gradnju, izradu tehničke i druge potrebne dokumentacije i infrastrukture. Očekujemo da se do kraja godine završe sve potrebne procedure i izradi projektna dokumentacija, dok početak radova očekujemo s početkom građevnske sezone naredne godine – rekao je Stevanović.

Mustafa Alikadić, koordinator ovog projekta ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, istakao je da su danas obavljeni tehnički pregovori za početak ovog projekta čija je vrijednost na nivou BiH 104.000.000 evra.

– Ovaj projekat spada u red najhumanijih projekata koje BiH trenutno realizuje, jer se radi o najranjivijim kategorijama u društvu. Njime ćemo zatvoriti 122 kolektivna centra u BiH i vjerovatno zbrinuti preko 2.600 porodica koje u njima žive – istakao je Alikadić dodavši da se BiH kreditno zadužila za ovaj projekat koji će rezultirati zatvaranjem svih kolektivnih centara u BiH u iznosu 60.000.000 evra.

Nenad Đokić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske pojasnio je da je ovaj projekat jedan u nizu zajedničkih na nivou BiH, te da je, što se tiče Republike Srpske, on vrijedan oko 30.000.000 evra od čega je 11.000.000 evra učešće lokalnih zajednica kroz infrastrukturu, dokumentaciju i lokaciju, a ostalo je kredit.

– Danas smo došli da vidimo da li je sve ono što je napisano u pripremi ovog projekta ostalo isto i sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je opština ostala pri onome što je napisano i praktično od danas tehničke pripreme mogu da se obavljaju u ovoj lokalnoj zajednici – rekao je Đokić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se