20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Šta nasleđujemo od roditelja: Bolesti koje ne možemo da izbjegnemo

Genetika se „optužuje“ za nastanak brojnih zdravstvenih problema, a zapravo se nasleđuje sklonost.

Ako su vaši roditelji ili baba i deda imali alergiju, astmu, ali i preosjetljivost na pojedinu hranu i lijekove moguće je da ćete i vi imati takve probleme.

1) ALERGIJA

Alergije predstavljaju promjenjenu, preosjetljivu reakciju imunog sistema organizma na strane materije iz okruženja, koje nazivamo alergenima. Sklonost ka nastanku alergija je nasledna.

Da bi se umanjile komplikacije, najdelotvornija je rana prevencija. Majka dok doji ne treba da uzima namirnice koje mogu da izazovu alergiju.

Ali posle rođenja ne valja pretjerivati sa čistoćom. Štaviše, poželjno je da nabavite kućnog ljubimca.

2) ASTMA

Astma je hronična opstruktivna zapaljenska bolest disajnih puteva koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se kod osjetljivih osoba manifestuje otežanim disanjem, zviždanjem u grudima i kašljem, udruženim s opstrukcijom u disajnim putevima.

3) KRATKOVIDOST

I ova bolest se nasleđuje. Isto važi i kad je neko u porodici dalekovid ili ima astigmatizam, i daltonizam, nesposobnost prepoznavanja boja (svih ili nekih), ovo se uglavnom prenosi sa majke na mušku djecu.

4) KARIJES I BOLESTI ZUBA

Karijes je bolest prouzrokovana bakterijama, ali ima djece koja su mu sklona više nego neka druga, zato što i njihovi roditelji pate od bolesti zuba. Drugi problem je loš zagriz ili poremećaj u žvakanju usled nasledne deformacije vilice.

5) DEPRESIJA

U slučaju kad neko u porodici pati od depresije rizik se povećava na 40 do 50 odsto, jer je bolest duha nasledna.

Naravno, riječ je o klinički dokazanoj depresiji, a ne o promjenama raspoloženja ili o razdobljima nervoze zbog umora i kad se osjećate kao da ne možete dalje.

6) EKCEM I PSORIJAZA

Ukoliko u porodici ima oboljelih od alergija, velika je vjerovatnoća za naslednost atopijskog ekcema. Genetskim putem se prenosi i psorijaza, ali se može iskazati i nakon jake bakterijske infekcije (upala krajnika ili ždrela) ili kod adolescenata nakon psihofizičkog stresa.

Blic Žena

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se