4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Smiraj za 280 žrtava

PRIJEDOR – U Kozarcu kod Prijedora juče je obavljen vjerski obred za 284 identifikovana Bošnjaka, koji su pronađeni uglavnom u masovnoj grobnici Tomašica.

Vjerski obred predvodio je reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je istakao da su 284 žrtve nakon više od dvije decenije pronašle mir.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je da se svi prisutni na ovom mjestu prisjećaju najstarijeg načela ljudskih prava, a to je pravo na dostojanstvo. On je dodao da je strahota zločina na ovom području i tuga njihovih najmilijih nešto što je nemoguće pretočiti u riječi, a da je dužnost živih da se bore za pravdu i istinu.

– Samo na istini i pravdi može se graditi mir, a dokazi o zločinima počinjenim na ovim prostorima su dostavljeni sudovima i dostavljaju se i dalje – rekao je Incko.

Vršilac dužnosti zamjenika šefa misije američke ambasade u BiH Edvard Bestik rekao je da je ovdje da oda počast žrtvama i porodicama žrtava ubijenih u Prijedoru i okolini tokom rata, da tuguje s porodicama žrtava i izražava najdublje saučešće. On je kazao da SAD vjeruju da svi pojedinci odgovorni za zločine treba da budu privedeni pravdi i da građani Prijedora zaslužuju bolju budućnost temeljenu na miru, toleranciji i suživotu.

Ispraćaju žrtava prisustvovali su i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, potpredsjednici RS i FBiH Enes Suljkanović i Svetozar Pudarić i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Porodice

Nakon vjerskog obreda u Kozarcu posmrtne ostatke stradalih Bošnjaka preuzele su porodice, koje će ih ukopati na mjesnim grobljima. U FBiH je juče bio dan žalosti.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se