23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Slon koji je 50 godina bio zlostavljan u zatočeništvu proplakao u trenutku oslobađanja (video)

Slon Raju proveo je 50 godina okovan u lance i zlostavljan. Bio je u vlasništvu zavisnika o drogama koji ga je koristio kako bi uz pomoć njega prosio.

Tukli su ga i izgladnjivali otkad je kao beba ulovljen u divljini. Bio je primoran jesti papir i plastiku kako bi napunio želudac. Oko nogu su mu bili omotani lanci sa šiljcima koji su mu ostavili duboke rane i zbog kojih je obolio od artritisa. Gotovo je stalno bio u bolovima. 

Ali, čitavoj je toj muci i užasu sad napokon došao kraj: u odvažnoj noćnoj akciji iz zatočeništva su ga spasili uposlenici Odsjeka za zaštitu okoliša u Utar Pradeš prošlog četvrtka naveče, a u pomoć im je pristigla i policija. Nasilni vlasnik pokušao je spriječiti Rajuovo oslobađanje dodajući još okova na njegove noge i unajmljivanjem ljudi koji su blokirali cestu spasilačkom kamionu, piše britanski Independent.

Stručnjaci su satima pokušavali pridobiti životinjino povjerenje voćem i ohrabrenjima dok ga nisu napokon uspjeli preseliti u vozilo i odvesti ga na sigurno.

A kad je napokon bio spašen, volonteri kažu da su mu iz očiju krenule suze. Puja Binepal, jedan od spasitelja, kazao je: „Tim je bio izvan sebe kad smo vidjeli suze na njegovom licu za vrijeme spašavanja. Bilo je to nevjerojatno emotivno iskustvo za sve nas. Znali smo u svojim srcima da je on shvatio da će biti slobodan. Slonovi su veličanstvene, ali i pametne životinje, za koje je dokazano da osjećaju tugu, pa samo možemo zamisliti kakve je posljedice ovo mučenje od pola vijeka na njega ostavilo“. 

Kartik Satjanarajan, suosnivač dobrotvorne ustanove, kazao je: „Kad smo ga spašavali, vidjeli smo suze. Neke su sigurno bile od boli koju su mu nanosili okovi, ali kao da je osjetio šta dolazi. Kao da se prvi put nakon jako dugo vremena u njemu rodila nada“.

Nakon gotovo dva dana na sigurnom u Maturi okovi su mu skinuti u bolnom procesu koji je trajao 45 minuta: „Mi smo svi imali suze u očima kad je posljednji lanac s njega skinut i kad je zakoračio svojim prvim slobodnim koracima“, dodao je Satjanarajan.

Raju je sad na posebnoj prehrani kako bi povratio kilažu, a veterinari se pomno brinu i o njegovim ranama koje treba zaliječiti.

[mom_video type=“youtube“ id=“DhrjTFSDqTU“]

(Index.hr)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se