8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

„Paleta“ i ove godine stvara veliko platno na „Zvorničkom ljetu“

Kao i prethodnih godina, Likovna kolonija Slikarske radionice „Paleta“ i ove godine biće sastavni dio „Zvorničkog ljeta“ na kome će učestvovati sa štafelajskim i uličnim slikarstvom.

Već petu godinu na ovakvoj koloniji nastaju platna duga od 4 do 12 metara, slikana na ulici, zbog čega se s pravom može reći da je „Paleta“ preteča uličnog slikarstva u regionu, jer su, kako njen osnivač i rukovodilac Jovo Lalić reče, „Paleta“ je pobornik vaninstitucionalnog slikarstva i iznošenja umjetnosti na ulicu.

Tema ovogodišnjeg, četiri metra dugog platna je, rečeno Lalićevim riječima, priča o romantičnom bračnom paru Milanu Markoviću i Bojki Jocić, čiju su ljubav prepoznali u „Paleti“, koji su već tridesetek godina zajedno.

– Likovi su karakteristični, njega kao da je slikao sam Velaskez, a ona kao da je Mongolka. To su naši Romi, jedan veseo par koji nam je na očima svih ovih godina, doduše, rijetko zapažen od strane naroda, koji ne možemo okarakterisati ni kao ulične prosjake, ni kao ljude koji gnjave, jer oni žive od blagonaklonosti građana Zvornika i Malog Zvornika, gdje inače žive. Na platnu se radi o dva njihova portreta, oni na ulici sa prepoznatljivim kesama, a takođe smo ušli i u romske mitove i običaje gdje je na štapu dobra vila sa romskim točkom koja obećava akcente svjetlosti za čijim dodirom teži svako od nas. Tu je i pijetao, po romskim mitovima tzv. mustakulo, koji živi u šumi i za koga Romi vjeruju da je šumski duh – ispričao je Lalić.

On je dodao da su godinama radili velikane na platnima, tako da će ove godine u okviru „Zvrničkog ljeta“ biti izloženo 40 metara platana i to 12 metara na temu „600 godina Zvornika“, 6 metara o „Lijepoj Jerini“, 10 metara platna na temu „Od Andrića do Kusturice, 8 metara na temu „Šta predrasude ne vide“ i 4 metra na temu „Neumorni Romi“.

Na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji biće 10 do 12 učesnika iz „Palete“, od kojih će njih četvoro – Ines Glavaš, student 3 godine Fakulteta za dizajn i vizuelne komunikacije u Beogradu, Spomenko Đekić, student 2 godine slikarstva na Fakultetu likovne umjetnosti u Banjaluci, Jelena Todorović, učenica treće godine Gimnazije i sam Lalić slikati na platnu, a ostali će raditi štafelajsko slikarstvo.

Lalić je najavio i da postoji namjera da se napravi monografija koja bi prezentovala grad Zvornik kroz platna nastala na „Zvorničkim ljetima“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se