18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Opet grad, pljuskovi i grmljavina!

SARAJEVO – Meteorolozi u BiH upozoravaju da je za veći dio Bosne i Hercegovine upaljen žuti meteoalarm, te da građani treba da budu pažljivi jer će biti grada, pljuskova i grmljavine.

I ljekari su dali posebno upozorenje kada je u pitanju zaštita od ujeda insekata, ali i veći oprez pri konzumiranju hrane.

U Bosni i Hercegovini se danas i sutra očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjeren, u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 22 do 29 stupnjeva.

Iz zdravstvenih ustanova upozoravaju na povećan broj pacijenata zbog alergija na ujede insekata.

Promjena vremena, stalne temperaturne oscilacije i vlaga u zraku posljednjih dana znatno utječu na zdravlje građana. Prema riječima ljekara, najčešći su slučajevi dezorijentiranosti ljudi, pada, ali i porasta krvnog pritiska, moždanih udara te uboda pčela i krpelja.

Dr Tigran Elezović, dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, ističe da je iznenađujuće to što su reakcije velikog broja pacijenata na ujed insekata, poput ose, pojačane.

„Ne mogu reći da je broj pacijenata povećan, ovdje je stalno gužva. Bude i po 10 pacijenata dnenvo koj traže pomoć zbog trovanja hranom, ali to nije strašno s obzirom na to da smo proteklih godina imali i po 30 slučajeva dnevno, to je bila tiha epidemija“, kaže Elezović.

On objašnjava da su ljudi shvatili važnost preventive, jer niko ne voli ići ljekaru.

„Slušaju upute, drže se pravila i odmah je za njih lakše“, kaže Elezović.

Savjetuje da hronični bolesnici uzimaju na vrijeme svoju terapiju, da građani općenito izbjegavaju izlaske poslije 11 sati, da konzumiraju laganu hranu, piju mnogo vode i odjeću prilagode vremenskim prilikama, a ne kalendaru.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se