19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Nepoznato ko je oborio malezijski avion

Avion malezijske aviokompanije koji se u četvrtak srušio na teritoriji Donjecka u Ukrajini bio je tehnički ispravan i je prošao sve neophodne kontrole, saopštila je danas aviokompanija.

Boing 777-200 je poslednju provjeru prošao 11. jula ove godine na aerodromu u Kuala Lumpuru, a sledeća kontrola bila je predviđena za 27. avgust.

Avion je inače iz 1997. godine, a kako ističu u aviokompaniji, svi telekomunikacioni sistemi su funkcionisali, prenosi Itar-tas s.

Spasilačke ekipe pronašle su drugu crnu kutiju iz malezijskog aviona koji je oboren na istoku Ukrajine, javio je snimatelj birtanske novinske agencije Rojters, dok je na licu mjesta do sada pronađeno 121 telo od 298 putinka i članova posade koji su poginuli.

Proruske snage u Ukrajini pronašle su juče jednu crnu kutiju.

Na licu mjesta nalazi 95 pripadnika spasilačke službe tragaju za poginulima, preneo je Itar tas s.

Odgovorost za obaranje aviona za sada niko nije preuzeo, ali pljušte optužbe između urajinske i ruske strane ko je kriv za nesreću.

Prije nekoliko mjeseci, avion iste kompanije, Boing 777 MH 370, koji je letio na liniji Kuala Lumpur-Peking sa 239 putnika i članova posade nestao je po za sada nerzajašenjenim okolnostima.

Vjeruje se da je avion pao u Indijski okean.

Srušen malezijski avion iznad Ukrajine (2)U malezijskom avionu poginuo vodeći stručnjak za AIDS Joep Lange

Uticajni holandski stručnjak za AIDS Joep Lange, poginuo je prilikom pada malezijskog aviona, a s njim su na 20. Međunarodnu konferenciju o AIDS-u putovali i drugi naučnici.

Lange, profesor na Akademskom medicinskom centru Univerziteta u Amsterdamu i bivši predsjednik Međunarodnog udruženja za lečenje AIDS-a proveo je više od 30 godina u istraživanju i borbi protiv širenja HIV-a i suzbijanja ove neizliječive bolesti, prenosi SEEbiz.

Lange je bio je poznat po zagovaranju što jeftinijeg pristupa liječenju u siromašnim zemljama.

Prvi je podstakao rad na razvoju prve pristupačne kombinacije terapije u liječenju HIV-a i korištenja jednostavnih antiretroviralnih lijekova u sprečavanju prenosa HIV-a s majki na njihovu novorođenčad u siromašnim zemljama.

Australijska ministarka spoljnih poslova kazala je da su brojni naučnici u malesijskom avionu na letu MH17 putovali na 20. Međunarodni konferenciju o AIDS-u u Melburnu, Fairfax Media prenosi da ih je avionu bilo oko stotinu.

Strelkov: Upozorili smo vas da ne letite našim nebom

Jedan od lidera proruskih pobunjenika u Donbasu Igor Strelkov – to mu je “ratno ime”, dok mu je pravi identitet Igor Girken, izjavio je sljedeće: “Upozorili smo vas da ne letite našim nebom”, stoji na vebstranici koju koriste separatisti, ali izjava je brzo nakon toga uklonjena.

Strelkov je, naime, ocjenjuju zapadni mediji, mislio da je srušen još jedan ukrajinski transportni vojni avon, prenosi Blic.

Kad je pak shvatio da je riječ o putničkom avionu, odmah je zatražio da se izjava ukloni.

On je, inače, “ministar obrane” separatističke, nepriznate Donjecke narodne republike.

Strelkov/Girken jedno je je od najpoznatijih lica proruskih ustanika, a ukrajinski izvori tvrde da je veteran ruske vojne obavještajne agencije. Američka televizijska mreža CBS je uspjela skinuti njegovu izjavu s web stranice.

Ukrajina: Ovo je dokaz da su Rusi krivi

Ukrajinske bezbjednosne službe tvrde da su presrele konverzaciju koja dokazuje da su Rusija i proruski separatist odgovorni za obaranje malezijskog putničkog aviona, prenio je britanski “Telegraf”.

“Kijev post” je preveo razgovor koji je objavila ukrajinska vlada.

Prvi razgovor se navodno odvija između oficira ruskih obavještajaca i komandanta separatista.

“Upravo smo oborili avion”, kaže oficir.

Drugi poziv se, opet navodno, odvija između dvojice separatista od kojih jedan ispituje mjesto pada aviona, gdje na sopstveno iznenađenje saznaju da je let bio civilni.

“To je 100 odsto putnički avion. Dođavola! Ostaci su popadali pravo u dvorišta kuća”, kaže jedan od njih.

U međuvremenu, Velika Britanija zatražila je hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) da bi se razmotrila krizu u Ukrajini poslije obaranja malezijskog aviona na istoku zemlje.

Ukrajinski ambasador pri UN Jurij Sergejev objavio je na Tviteru poslije avio nesreće da će „Ukrajina predstaviti dokaze o umješanosti ruske vojske u pad boinga“.

„Ovaj zločin treba da bude istražen u potpunosti“, naveo je Sergejev.

Srušen malezijski avion iznad Ukrajine (3)Obama traži međunarodnu istragu o padu malezijskog aviona u Ukrajini

Američki predsjednik Barak Obama zatražio je međunarodnu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti pada malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini, uz insistiranje da svi dokazi povezani s padom ostanu na mjestu nesreće dok međunarodni istražitelji ne završe istragu i utvrde što se dogodilo, saopštila je Bijela kuća.

U telefonskim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i malezijskim premijerom Najibom Razakom Obama je rekao da će američki stručnjaci odmah pružiti svu moguću pomoć kako bi što prije došlo do međunarodne istrage, prenosi agencija Rojters.

I njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je hitnu i nezavisnu međunarodnu istragu na mjestu nesreće malezijskog  aviona na istoku Ukrajine.

Portparol njemačke Vlade rekao je kako su Merkel šokirale sumnje da je avion pogođen i srušen s tako velike visine, no ako se sumnje potvrde, njemačka kancelarka ocjenjuje da će to dovesti do daljenje eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini, prenosi agencija Hina.

Malezijski avion prije pada nije uputio poziv u pomoć

Avion „Malezija erlajnsa“ koji se juče srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade nije prije pada uputio nikakav poziv za pomoć, izjavio je malezijski premijer Nadžib Razak.

On je na konferenciji za štampu u Kuala Lumpuru, nakon telefonskih razgovora sa liderima Ukrajine i Holandije, kao i američkim predsednikom Barakom Obamom, rekao da će „prevrnuti svaki kamen“ kako bi se saznalo šta se desilo sa avionom „boing 777“ na liniji između Amsterdama i Kuala Lumpura, prenijela je agencija AP.

„Ovo je tragičan dan za Maleziju, a i čitava godina je bila tragična“, istakao je Razak, misleći na tragediju sa još jednim avionom „Malezija erlajnsa“, koji je 8. marta nestao tokom leta iz Kuala Lumpura prema Pekingu, a njegovi ostaci još nisu pronađeni.

Nadžib je naveo kako ukrajinske vlasti vjeruju da je avion sa leta MH 17 juče oboren, odnosno da se ne radi o nesreći.

Prema navodima jednog neimenovanog američkog zvaničnika, američke obavještajne vlasti vjeruju da je avion pao pošto je pogođen raketom zemlja-vazduh, ali još nije poznato ko ju je ispalio, ukrajinske ili proruske snage sa istoka Ukrajine, pri čemu i jedni i drugi negiraju odgovornost za tu nesreću.

„U ovom trenutku malezijske vlasti ne mogu da potvrde uzrok nesreće, ali mi moramo da saznamo i saznaćemo tačno šta se desilo sa ovim avionom. Ukoliko se ispostavi da je avion zaista oboren, insistiraćemo da počionioci hitno budu izvedeni pred lice pravde“, istakao je malezijski premijer.

On je dodao i da je putanja kojom je letio avion „Malezija erlajnsa“ bila proglašena bezbjednom od strane Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju.

U avionu bilo 298 putnika, polovina Holanđani

U avionu „Malezija erlajnsa“ koji je pao nad istočnom Ukrajinom se nalazilo ukupno 298 ljudi, od kojih su 154 bili državljani Holandije, izjavio je  potpredsednik „Malezija erlajnsa“ Huib Gorter.

On je na konferenciji za štampu na amsterdamskom aerodromu Shiphol, sa kojeg je let MH 17 danas poletio za Kuala Lumpur, ali se srušio iznad istočne Ukrajine, rekao da je u avionu bilo 283 putnika i 15 članova posade, prenijela je agencija AFP.

Pored najmanje 154 Holanđana, među putnicima je bilo i 27 Australijanaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, četiri Njemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost preostalih 47 putnika zasad nepoznata, rekao je Gorter.

On je dodao i da su svih 15 članova posade bili Malezijci.

Holandski premijer Mark Rute je danas izjavio da je pad malezijskog aviona „vjerovatno najgora avionska nesreća u istoriji Holandije“.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prilikom pada aviona kompanije „Malezija erlajnz“ na istoku Ukrajine, poginulo najmanje 300 ljudi, među kojima 23 državljana Sjedinjenih Američkih Država, prenio je Rojters.

Američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio je da je na letu MH 17 vjerovatno bilo i američkih državljana i da potvrda tih sumnji predstavlja prioritet za SAD.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je obaranje aviona „akt terorizma“, optuživši proruske snage u oblasti, ali su oni odgovorili da su malezijski putnički avion oborila dva ukrajinska vojna aviona koja su nadletala region u poslednjih nekoliko dana, navodi BBC.

Istraga o padu aviona

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da „postoji očita potreba za potpunom i transparentnom međunarodnom istragom“ o padu malezijskog aviona sa 298 putnika i člana posade iznad istočne Ukrajine.

Tim povodom je za danas zakazana hitna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koja će početi u 10 sati po lokalnom, odnosno 16 sati po srednjeevropskom vremenu, prenijela je agencija AFP.

Velika Britanija, koja je zatražila održavanje hitne sednice SB, takođe je zatražila da bude sprovedena istraga pod nadzorom UN-a.

Ban Ki Mun je izjavio da Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju, agencija u sklopu UN-a, pomno prati razvoj situacije u vezi sa nesrećom na letu MH 17 između Amsterdama i Kuala Lumpura.

Generalni sekretar UN-a je dodao: „Izražavam duboko saučešće porodicama žrtava i narodu Malezije.“

[mom_video type=“youtube“ id=“V5E8kDo2n6g“]

Zastrašujući snimak: Dijelovi oborenog malezijskog aviona padaju s neba

Jedan korisnik „Jutjuba“ objavio je zastrašujući snimak dijelova oborenog malezijskog aviona kako padaju s neba.

Avion „Malezija erlajnsa“, koji je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, oboren je danas u Ukrajini, blizu granice s Rusijom, prenosi Blic.

Poginulo je svih 280 putnika i 15 članova posade. I ruska i ukrajinska strana, uključujući separatiste na istoku Ukrajine, poriču umješanost u incident.

[mom_video type=“youtube“ id=“dPu1dhje3Po“]

Malezijski i Putinov avion letjeli istom putanjom!

Malezijski putnički avion, koji se na istoku Ukrajine sa 295 putnika i članova posade, letio je nedugo prije nesreće gotovo istom putanjom kao i avion ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavila je agencija Interfaks, citirajući neimenovani izvor.

„Mogu da otkrijem da su se Putinov avion i malezijski boing 777 presreli na istoj tački, u blizini Varšave, na visini od 10.100 metara. Predsjednički avion se tu našao u 16.21 po moskovskom, a malezijski u 15.44 po istom vremenu“, otkrio je anonimni izvor Interfaksu, a preneo sajt „Russia Today“.

„Konture dva aviona su slične, njihove dimenzije su takođe veoma slične, a kad je riječ o boji, ona je na većoj udaljenosti gotovo identična“, naveo je izvor.

Avion „Malezija erlajnsa“ na letu MH17 od Amsterdama do Kuala Lumpura srušio se danas na istoku Ukrajine, u blizini granice sa Rusijom.

Ta letjelica je trebalo da uđe u ruski vazdušni prostor u 17.20 po moskovskom vremenu, ali se to nije dogodilo, izjavio je izvor iz ruskog avio-sektora.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se