18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Može li i sunce hladiti prostorije?

BANJALUKA – Kolike su kod nas mogućnosti korištenja solarne energije za hlađenje prostorija, te na kojim objektima je to isplativo i tehnički izvodivo, biće poznato po okončanju „Adriacold“ projekta, pišu Nezavisne novine.

Zbog klimatskih promjena, energija će sve više biti korištena za hlađenje, a sve manje za grijanje, što dovoljno govori o značaju ovog projekta, koji realizuju u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji i u BiH, gdje ga implementira Ekonomski institut Banjaluka.

O korištenju solarne energije za potrebe hlađenja sve se više govori i u BiH. U vezi s tim u toku je implementacija IPA projekta „Adriacold“ (Difuzija rashladnih sistema i naprednih tehnologija zasnovanih na korištenju solarne energije), čiji je cilj istraživanje primjene i upotrebe solarne energije za potrebe hlađenja objekata.

Prema riječima Aide Bogdan, izvršnog direktora i koordinatora projekta u ime Ekonomskog instituta Banjaluka, cilj projekta je promocija potencijala i prednosti korištenja solarne energije sa aspekta snižavanja troškova za električnu energiju koja se koristi za rashlađivanje.

Naime, kako ona pojašnjava, iskustva u svijetu ukazuju da ubrzano raste potrošnja struje te da se potrošnja pomjera sa zimskog na ljetni period.

„Činjenica je da se naglo povećava korištenje klima-uređaja i drugih rashladnih uređaja, koji kao izvor energije koriste električnu energiju. Treba imati u vidu da se solarna energija iskorištava u periodu kada je solarno zračenje najsnažnije, a tada je upravo i najveća potražnja za rashlađivanjem objekata. Osim toga povećanim korištenjem solarne energije doprinosi se i zaštiti životne sredine“, kaže Bogdanova.

Još navodi da je u proteklom periodu izvršena analiza prikupljenih podataka o  potrošnji električne energije za potrebe hlađenja u BiH.

„Na osnovu jedinstvene metodologije identična istraživanja su izvršena u Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Albaniji. Istraživanje u BiH je vršeno na odabranom uzorku od oko 60 objekata iz javnog i privatnog sektora, a predmet monitoringa bili su i turistički objekti te manji trgovački objekti“, kaže Bogdanova.

Ova analiza je, prema njenim riječima, dostupna svim zainteresovanim subjektima i moguće ju je dobiti u Ekonomskom institutu Banjaluka.

Kako pojašnjava, u prvoj fazi, koja je u BiH već okončana, u svakoj od pet država završena je procjena potreba za energijom za hlađenje.

Bogdanova takođe ističe da je cilj projekta ne samo procjena postojećih, već i projekcija budućih potreba za sistemima hlađenja u javnim i privatnim objektima, istraživanje i identifikacija efektivne i odgovarajuće tehnologije za hlađenje, postavljanje opreme, testiranje i monitoring postavljenih solarnih uređaja na izabranim lokacijama u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

„Sada se, u saradnji sa partnerima, radi na izradi studije o opravdanosti ulaganja u opremu za hlađenje na izabranim objektima u RS i nakon završetka istraživanja potencijalni korisnici će moći koristiti naše nalaze kao polaznu osnovu kod odlučivanja o svojim ulaganjima u nabavku uređaja koji koriste solarnu energiju za rashlađivanje“, kaže Bogdanova.

Po njenim riječima, završetak ovih aktivnosti očekuje se ove jeseni.

„Tada će se naši nalazi moći koristiti kao polazna osnovu za ocjenu isplativost korišćenja sadašnjih tehnoloških rješenja za hlađenje“, kaže ona.

O projektu

„Adriacold“ je projekat odobren u okviru IPA jadranskog programa (IPA Adriatic CBC Programme 2007 – 2013). Za realizaciju projekta odobrena su sredstva u iznosu 2.635.000 evra,  od čega su sredstva Evropske komisije 2.239.000 evra, a sufinansiranje partnera iznosi 396.000 evra (15 odsto).

Vodeći partner je Naučni park iz Trsta (Area Science Park), koji u saradnji sa ostalim partnerima, predstavnicima instituta, provincija, lokalnih uprava, nacionalnih i regionalnih razvojnih agencija iz Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Albanije koordiniše implementaciju projekta.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se