3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Majstorija Gecea za četvrtu titulu Njemačke

RIO DE ŽANEIRO – Njemačka je, zahvaljujući sjajnom pogotku Marija Gecea u 113. minutu, na asistenciju Andrea Širlea, postala prva evropska reprezentacija koja je osvojila titulu fudbalskog šampiona svijeta na američkom kontinentu!

Golman Argentine Serhio Romero kapitulirao je poslije više od 500 minuta na šampionatu.

Imala je i Argentina svoje šanse večeras u Rio de Žaneiru, ali će svoju treću titulu morati da izbori na nekom novom Mundijalu.

Susret je nakon 90 minuta igre na „Marakani“ završen bez golova (0:0).

Njemački fudbaleri osvojili su četvrtu titulu planetarnog šampiona, a prethodno su trijumfovali 1954, 1974. i 1990. godine.

Bilo je ovo treće međusobno finale između Njemačke i Argentine na Mundijalima. „Panceri“ su posljednju titulu 1990. osvojili upravo u duelu s „gaučosima“.

Titula svjetskog prvaka ipak je u pravim rukama. Njemačka fudbalska mašina sigurno je koračala ka uspjehu, u Brazilu je igrala najstandardnije i najstabilnije, pokazavši tradicionalnu čvrstinu i postojanost u pohodu ka krovu svijeta.

Majstorija Gecea za četvrtu titulu Njemačke (3)Izabranici selektora Joakima Leva nakon blistavog trijumfa u polufinalu protiv Brazila (7:1) ostali su „na zemlji“, bili staloženi i koncentrisani protiv neugodnih Argentinaca i korak po korak strpljivo „pleli mrežu“ ka konačnom cilju.

Na „Marakani“ je odigrana dobra i kvalitetna utakmica. U snažnom tempu vođena je žestoka borba od samog početka, viđeno je mnogo lijepih akcija, poteza i povoljnih šansi, a u prvih 90 minuta jedino su nedostajali golovi.

U tom periodu su oba tima mogla do prednosti, ali prilike nisu iskoristili Kros, Širle i Hevedes s jedne, a Iguain i Mesi s druge strane.

Kako je vrijeme odmicalo vidjelo se da je njemačka reprezentacija svježija i spremnija. Iako se Argencinci nisu predavali, „panceri“ su u produžetku sve češće vršili pritisak ka mreži Romera i jednu od šansi konačno je realizovao Gece za veliki trijumf.

„Gaucosi“ na kraju nisu dosanjali san i domogli se titule, nakon 1978. i potom 1986. godine, kada ih je do uspjeha predvodio legendarni Dijego Maradona.

Naredno planetarno prvenstvo biće održano 2018. godine u Rusiji.

Majstorija Gecea za četvrtu titulu Njemačke (1)Najbolji

Zlatnu rukavicu, priznanje za najboljeg golmana šampionata, dobio je Manuel Nojer, dok je Zlatnu loptu, kao najbolji fudbaler, primio Lionel Mesi.

Najbolji strijelac je Hames Rodrigez, igrač Kolumbije, koji je postigao 6 golova.

Prekinuo finale da bi poljubio Hovedesa

Navijač koji je prekinuo finale Svjetskog prvenstva u Brazilu kako bi poljubio fudbalera Njemačke Benedikta Hovedesa je svjetski poznati pranskter porijeklom iz Rusije, Vitalij Zdorovecki.

Gledaoci nisu imali mogućnost da pogledaju upad Vitalija na teren te pokušaj da poljubi Nijemca, ali su fotografi to zabilježili.

Poznati svjetski prankster je ranije preko svog Twitter profila najavio da će ući u istoriju, a to je večeras i uradio.

Statistika

Večerašnja utakmica odigrana je na stadionu Marakana pred 75.000 gledalaca, a sudio je Italijan Nikola Ricoli.

Strijelac: Gece u 113. minutu.

Žuti kartoni: Švajnštajger, Hevedes (Njemačka), Maskerano, Aguero (Argentina).

Njemačka: Nojer, Lam, Boateng, Humels, Hevedes, Švajnštajger, Kramer (od 31. Širle), Miler, Kros, Ozil (od 120. Mertezaker), Klose (od 88. Gece).

Argentina: Romero, Zabaleta, Demikelis, Garaj, Roho, Maskerano, Bilja, Perez (od 86. Gago), Mesi, Laveci (od 46. Aguero), Iguain (od 78. Palasio).

[mom_video type=“youtube“ id=“zq0xGcVx1Sk“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se