18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ivanić ostaje bez kandidature?

SARAJEVO, BANJALUKA – Centralna izborna komisija (CIK) BiH ima mogućnost da ospori kandidaturu Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH ukoliko jedan od potpisnika koalicije odluči da povuče svoj potpis s kandidatske liste, nezvanično saznaju „Nezavisne“.

Nakon što je Hadži Jovan Mitrović, predsjednik SNS-a, najavio da će tražiti povlačenje potpisa s kandidature Ivanića u ime Saveza za promjene, u CIK-u kratko odgovaraju da o svakom pojedinačnom slučaju odlučuju posebno i to na sjednici Centralne izborne komisije, koju čini sedam članova.

Izvor „Nezavisnih“, blizak CIK-u, kaže da je ranije bilo slučajeva da se neko prijavi za učešće na izborima, a nakon toga i prije ovjere lista zatraži povlačenje svog potpisa i kandidature, na što CIK obično pristane.

„Slično je i s koalicijom, mada dosad nije bilo takvih slučajeva. Ukoliko jedan od potpisnika koalicije odnosno kandidature za određeni nivo vlasti traži povlačenje svog potpisa prije nego što se ovjere liste, postoji mogućnost da CIK to prihvati i poništi kandidaturu. O tome se odlučuje na sjednici CIK-a, koju čini sedam članova. U tom slučaju i s obzirom na to da je istekao rok za prijavu kandidata ta koalicija i sve političke stranke koje je čine ne mogu kandidovati nikog drugog. U slučaju Saveza za promjene postoji mogućnost da ostanu bez kandidata“, ispričao je izvor „Nezavisnih“ blizak CIK-u, dodajući da je rok do kada CIK mora ovjeriti kandidature 8. avgust ove godine.

Ukoliko CIK ne prihvati žalbu Mitrovića i SNS-a, ostaje mogućnost pokretanja spora pred Sudom BiH.

Hadži Mitrović, na pitanje da li će, kako je najavio, tražiti povlačenje svog potpisa i da li je spreman ići dotle da opoziciju u RS ostavi bez kandidature, kaže da jeste, ali da će još jednom razgovarati s Mladenom Bosićem, liderom SDS-a, o tome.

„SDS nas je prevario i iskoristio ranije bjanko potpisane obrazce za prijavu kandidata. Dogovor je bio da oni ponude oba kandidata i za predsjednika RS i za člana Predsjedništva BiH, a na kraju je Ivanić stavljen na listu za člana Predsjedništva BiH. Sigurno ćemo tražiti povlačenje potpisa s kandidature Ivanića, a za povlačenje potpisa s kandidature Ognjena Tadića organi stranke će donijeti odluku“, rekao je Hadži Mitrović.

SNS je danas i zvanično kao član koalicije Saveza za promjene od CIK-a zatražio službenu informaciju u vezi s navodima da je ova koalicija kandidovala predsjednika PDP-a.

Sa druge strane, Bosić je rekao da ne postoji mogućnost za žalbu predsjednika SNS-a Izbornoj komisiji, jer su prijave urađene u skladu sa zahtjevima i normama.

„Ne znam na osnovu čega će Hadži Jovan Mitrović tražiti da se ponište kandidature kada su formulari predati s njegovim potpisom. Ne vidim razlog zašto to raditi ukoliko mu i ranije nije bila namjera da pokuša blokirati predaju kandidata Saveza“, rekao je Bosić.

Komentarišući najave predsjednika SNS-a da će kao potpisnik Saveza za promjene uložiti žalbu CIK-u i osporiti kandidature Ognjena Tadića i Mladena Ivanića, Bosić je rekao da se nada da je riječ o ishitrenom Mitrovićevom reagovanju i da će on odustati „od prašine koja se digla“, ali da je na njemu lično da odluči šta će raditi.

Sam Mladen Ivanić nije želio komentarisati navode Hadži Mitrovića.

„Sve što sam imao, rekao sam juče“, kratko je izjavio Ivanić.

Podsjećanja radi, formalno-pravno Savez za promjene čine samo SDS i SNS, a prilikom potpisa za formiranje koalicije potpisane su i bjanko kandidatske liste za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH. Prvobitno je bilo dogovoreno da SDS da oba kandidata, međutim kada je došao dan za prijavu na jednom obrascu napisano je Ivanićevo ime, na šta SNS od samog početka ne želi da pristane.

Inače, uslov za potpis koalicije u okviru opozicionih stranaka imali su PDP, SDS i SNS, ali samo su SNS i SDS potpisali koaliciju, jer je PDP insistirao da uz koalicioni potpis potpišu i imena kandidata, na šta nisu htjeli pristati u ostalim strankama.

„Molimo CIK BiH da nas u što kraćem roku obavijesti da li je Savez za promjene kandidovao gospodina Mladena Ivanića, da bi blagovremeno pokrenuli sve zakonom dopuštene radnje s ciljem zaštite interesa javnog mnjenja i interesa izbornog procesa“, navodi se u dopisu SNS-a upućenom CIK-u.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se