12 C
Zvornik
20. април 2024.

Isplata štete od poplava omogućiće jesenju sjetvu

BIJELJINA – Štetu od poplava u Bijeljini pretrpjelo je 4.500 poljoprivrednih gazdinstava i ona je procijenjena na oko 20 miliona KM, rekao je danas novinarima načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Predrag Jović.

Prema njegovim riječima, ova procjena je izvršena na osnovu utrošenih sredstava, a ne ostvarene dobiti u proljetnoj sjetvi, što bi štetu povećalo na oko 76 miliona KM.

Jović kaže da je prioritet semberskih proizvođača hrane da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske hitno isplati stoodstotne štete na pšenici i ječmu, kako bi poljoprivrednici mogli da nabave mineralno đubrivo za 10.000 hektara presijanih oranica i da se pripreme za kvalitetnu jesenju sjetvu u oktobru.

„Jesenja sjetva planirana je, kao i ranije, na oko 16.000 hektara oranica, a od resornog ministarstva očekujemo da obezbijedi proizvođačima sertifikovano sjeme za veći prinos i đubrivo, kako bi se mogli nadati oporavku nakon poplava“, rekao je Jović.

On je podsjetio da je Vlada Srpske već obezbijedila poljoprivrednicima povećane količine „plavog dizela“.

Jović je rekao novinarima da je bijeljinskim poljoprirednicima u poplavom najugroženijem pojasu uz rijeku Savu neophodno još 150 tona stočne hrane da bi održali stočnu proizvodnju do prvih jesenjih usjeva, a uz manje pojedinačne donacije ova pomoć se očekuje uglavnom od Vlade Republike Srpske i već je trebovana.

On očekuje da će izdvajanja za podsticaje poljoprivredi zbog ogromnih šteta u poplavi biti povećana sa sadašnjih 60 miliona KM.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se