15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Inženjer iz Roćevića nestao u Libiji, sumnja se na otmicu

Posljednji su put viđeni u subotu u 7 sati ujutro, a njihovo upaljeno vozilo ubrzo je nađeno ispred kuće u kojoj su bili smješteni

Nakon što se u subotu ujutro prekinuo svaki kontakt, inženjer Petar Matić (49) iz Roćevića pokraj Zvornika neslužbeno je proglašen otetim, i to zajedno s dvojicom kolega, Italijanom Markom Valisom (53) i Makedoncem Emilijem Gafurijem (45), u libijskom gradu Zuvara zapadno od Tripolija. Pretpostavlja se da su Matića i njegove kolege otele lokalne odmetničke grupe koje ne priznaju službenu vlast Libije, prenosi zagrebački Večernji list.

Posljednji su put viđeni oko 7 sati ujutro, da bi ubrzo njihovo upaljeno vozilo bilo zatečeno ispred kuće u kojoj su bili smješteni, a njima nije bilo ni traga. Sva trojica radnici su italijanske građevinske kompanije iz Modene, a u Libiji su bili angažovani na rekonstrukciji i modernizaciji luke u Zuvari.

Iz kompanije su potvrdili da niko još nije preuzeo odgovornost za otmicu te da nije zatražen otkup. U ovom trenutku ni oni ne znaju za sudbinu trojice svojih inženjera.

Više informacija o otmici nisu mogli potvrditi ni u italijanskom ministarstvu spoljnih poslova, tek su napomenuli da su u potragu uključene vlasti gradića Zuvara i sve raspoložive bezbjednosne snage u Libiji. Dodali su da su u stalnom kontaktu sa porodicom nestalog Valisa.

Libijski mediji prenose da su lokalne vlasti uhapsile grupu za koju se sumnjalo da je umiješana u otmicu, ali kako nisu našle dokaze koji bi ih povezali s tim slučajem oni su pušteni.

– Ministarstvo vanjskih poslova BiH dalo je instrukcije veleposlaniku u Tripoliju Ibrahimu Efendiću da učini sve neophodne napore kako bi se utvrdile činjenice u vezi s Matićevim nestankom. U stalnom je kontaktu s libijskim vlastima, kao i naš veleposlanik u Rimu – kaže glasnogovornik MVP-a BiH Nebojša Regoje.

Otmice su svakodnevna pojava u Libiji otkako je Gadafi svrgnut i ubijen. Samo u ovoj godini zabilježeno je više od stotinu otmica pripadnika snaga bezbjednosti, diplomata, aktivista, novinara, sudaca i stranaca. U većini slučajeva cilj im je otkupnina.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se