10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Holandija odgovorna za smrt 300 Srebreničana

HAG – Holandski sud presudio je da je država Holandija odgovorna za smrt više od 300 ljudi koji su bili unutar same baze UN u Srebrenici 1995. godine.

Sud je djelimično uvažio tužbu protiv države Holandije, koju je prije sedam godina podnijelo udruženje „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

– Država je odgovorna za gubitak koji je pretrpjela rodbina muškaraca koji su deportovani iz logora holandskog bataljona u Potočarima, u popodnevnim časovima 13. jula 1995. godine – navedeno je u presudi holandskog suda.

Rodbina žrtava je pokrenula tužbu okrivljujući holandske mirovne snage za to što nisu zaštitile muslimane ubijene u Srebrenici. Holandski bataljon UN bio je stacioniran u enklavi Srebrenica u vrijeme napada srpskih snaga.

– Tužba je djelimično uvažena, za grupu od oko 300 i 500 muškaraca koji su bili unutar same baze UN, a za ostale, one koji su bili oko baze i za muškarce koji su iz centra Srebrenice usmjereni u šumu, tužba je odbijena. Sud smatra da država Holandija nije odgovorna za njihovu smrt – rekao je član tima koji zastupa Srebreničane u Holandiji Semir Guzin i dodao da postoji mogućnost žalbe.

Lani je sud u Holandiji presudio da je država odgovorna za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se