18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dug za doprinose 680 miliona KM, naplata sve slabija

BANJALUKA – Dugovanja za doprinose u RS na kraju prošle godine dostigla su 680 miliona KM, a mjere nadležnih institucija nisu doprinijele znatnijem poboljšanju discipline obveznika.

Navedeno je to u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, koja je obavila reviziju učinka o upravljanju naplatom doprinosa. Revizori su istakli da su dugovanja za poreze i doprinose na kraju prošle godine dostigla 1,5 milijardi KM.

– Dugovanja poreskih obveznika imaju trend rasta, a naročito dugovanja po osnovu doprinosa. Rast dugovanja i smanjenje redovne naplate pokazuju da se primjenom postojećih mjera ne postižu očekivani rezultati. Postoji znatan prostor za unapređenje upravljanja naplatom doprinosa – navodi se u izvještaju, u kojem je obuhvaćen period od 2010. do 2013. godine.

Revizori su utvrdili da su aktivnosti nadležnih institucija u proteklom periodu dale određene rezultate, prvenstveno na planu prijavljivanja obaveza po osnovu doprinosa, ali da ciljevi istaknuti u strateškim dokumentima Vlade i Poreske uprave RS nisu dostignuti, prije svega zbog nedovoljne efikasnosti nadležnih institucija u izvršavanju njihovih zadataka, ali i nedostataka u regulativi i neefektivnih mjera.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se