3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Dodik kandidat za Predsjednika RS, Željka Cvijanović za člana predsjedništva BiH

BANJALUKA – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić dogovorili su danas da zajednički kandidat ove koalicije za predsjednika Republike Srpske bude Milorad Dodik, a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da sve tri stranke vjeruju u izbornu pobjedu i da će imati priliku da formiraju izvršnu vlast u Republici Srpskoj, kao i da participiraju u izvršnoj vlasti na nivou BiH.

On je dodao da je, s obzirom na rezultate dosadašnjih izbora, dogovoreno da DNS nakon oktobarskih izbora prvi bira jednu od najviših funkcija u Srpskoj, a nakon toga SP.

„U tom kontekstu će se i rješavati pitanja formiranja struktura izvršne vlasti u Republici Srpskoj, a to važi i za nivo BiH“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, kandidati koalicije su definitivni i predstavljaju dio demokratskih procedura provedenih u svim strankama.

„Uvjereni smo da imamo dovoljno kapaciteta da obezbijedimo pobjede kandidata i da stvorimo neophodne uslove da naše liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH budu dovoljno kredibilne da privuku dovoljan broj glasova“, rekao je Dodik.

On je u naredna dva dana najavio prijavljivanje kandidata koalicije Centralnoj izbornoj komisiji BiH, naglasivši da je ovlašteni potpisnik za zastupanje koalicije lider DNS-a Marko Pavić, kao i da će se u tom pogledu obaviti sve neophodne tehničke pripreme za kvalitetnu prijavu.

„Imaćemo koordinaciju u kampanji u vezi sa pojedinačnim kandidatima, a usaglašavaćemo i našu kampanju i za pojedinačne liste“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je koaliciona saradnja dobra i da je logično da se formiraju prijedlozi unutar partija, ali da je zajednički prijedlog dokaz političke zrelosti koalicije.

Lider SNSD-a je istakao i opredjeljenje koalicije da sa SDS-om nisu mogući nikakvi koalicioni ili drugi razgovori, naglasivši da „ne treba kalkulisati sa bilo kakvom mogućnošću uključivanja SDS-a u razgovore nakon izbora oko formiranja ikakve vlasti“.

„Ako ne budemo mogli da formiramo vlast – neka probaju oni, ali nisam siguran da će imati dovoljno kapaciteta. Ako oni budu potrebni nama, sigurno neće biti taj nadomjestak“, rekao je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da se nakon ponuda, razmišljanja i dogovora kao najbolje rješenje za pojedinačne funkcije – predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH – iskristalisalo da oba kandidata ispred koalicije da SNSD.

Pavić je ponovio da je dodgovoreno da DNS nakon izbora, a prema sadašnjim kapacitetima vlasti, prvi bira jednu od dvije najbitnije funkcije u Srpskoj, a nakon toga SP.

„DNS nije puno opterećen pojedinačnim funkcijama. Cilj nam je da na izborima postignemo veliki kapacitet i učešće u odlučivanju u Narodnoj skupštini Srpske, učešće u Vladi, jer na taj način najviše možemo doprinijeti prosperitetu Republike Srpske i boljem životu građana“, istakao je Pavić nakon sastanka koalicionih partnera.

On je istakao da nije nikada rekao da će prihvatiti funkciju člana Predsjedništva BiH, jer se to ne uklapa u njegove porodične i životne planove.

Pavić je dodao da je DNS naveo da tu funkciju prepušta SNSD-u, jer ima kapacitet da može na nivou Srpske izboriti ove dvije važne funkcije, što je za koaliciju u ovom trenutku najbitnije.

On je podsjetio da je DNS u koaliciji i sa Strankom napredna Srpska i Srpskom radikalnom strankom sa kojima zajedno nastupa na listama za poslanike Narodne skupštine Srpske i za parlament BiH.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da je ovim dogovorom pokazana politička zrelost i odlučnost koalicije da nastavi zajedno da djeluje u pravcu očuvanja stabilnosti i razvoja Srpske i da doprinose normalnom životu i odnosima u BiH.

„Procjenjivali smo na koji način najbolje možemo učiniti za Republiku Srpsku u pogledu izbora za pojedinačne funkcije i odlučili smo da zajednički kandidati budu predsjednik SNSD-a Milorad Dodik za predsjednika Republike i sadašnji premijer Srpske Željka Cvijanović za člana Predsjedništva BiH“, rekao je Đokić.

On je dodao da je SNSD u okviru koalicije ima veći koalicioni kapacitet od DNS i SP-a. „Imamo dovoljno kapaciteta da izađemo pred građane i da od njih zatražimo podršku za naredne četiri godine, jer sam uvjeren da ova koalicija može uspješno voditi sve važne poslove u Srpskoj i u BiH“, naglasio je Đokić.

On je istakao da će biti vrlo bitni i rezultati koje će partije osvojiti na izborima za formiranje vlasti.

„Potvrdili smo danas ono što će uslijediti i poslije izbora – da želimo da ostanemo čvrsto kao koalicija zajedno i u narednom periodu, ne sporeći da će se i drugi boriti za slične pozicije, ali sam uvjeren da imamo niz prednosti da možemo ostvariti pobjedu“, rekao je Đokić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se