15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik i Cvijanovićeva protiv Tadića i Ivanića

SARAJEVO – Političke partije zatrpale su juče Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH kandidatskim listama, jer je to bio posljednji dan do kojeg su mogle da se prijave za učešće na opštim izborima.

Ko je od ovjerenih 65 stranaka, te 24 koalicije i isto toliko nezavisnih kandidata dostavio liste do zaključenja ovog broja „Glasa Srpske“ nije bilo poznato, jer je u CIK-u vladala ogromna gužva s obzirom na to da je većina stranaka taj posao ostavila za posljednji dan. CIK će do 8. avgusta provjeriti i obaviti konačnu ovjeru kandidata i kandidatskih lista koje budu ispunjavale zakonom propisane uslove, a najkasnije do 28. avgusta liste će biti objavljene.

Prijave

Predstavnici SNSD-a prvi su ušli u CIK u nenajavljenom terminu, a imena svojih kandidata objavili su još ranije. Za predsjednika RS SNSD je zajedno sa DNS-om i SP-om kandidovao svog lidera Milorada Dodika, koji će odmjeriti snage sa potpredsjednikom SDS-a i kandidatom Saveza za promjene Ognjenom Tadićem i predsjednikom SPP-a Dragomirom Jovičićem.

U trku za člana Predsjedništva BiH iz RS idu Željka Cvijanović, koja je kandidat SNSD-a, DNS-a i SP-a, Mladen Ivanić ispred Saveza za promjene i Goran Zmijanjac iz SPP-a.

Dok su se vladajuće stranke prošle sedmice dogovorile i saopštile imena kandidata, Savez za promjene je u posljednji dan ušao bez imena kandidata za člana Predsjedništva BiH. Poslije sastanka predstavnika stranaka okupljenih u Savezu za promjene na kojem su sijevale varnice i pljuštale teške riječi, izbor je pao na Ivanića. Ivanić je kandidovan uprkos neslaganju lidera SNS-a Jovana Hadži Mitrovića, koji je sa SDS-om potpisao prijavu za izbore ispred Saveza. Mitrović je najavio da će preispitati i podršku koju je dao Tadiću, te podnošenje žalbe CIK-u.

Na predstojećim izborima glasači će birati

1 predsjednika RS

2 potpredsjednika RS

83 poslanika Narodne skupštine RS

3 člana Predsjedništva BiH

42 poslanika u Predstavnički dom Parlamenta BiH

98 poslanika u Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se