18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Da li biste dali 5.500 dolara za Wartburg?

Wartburg 353, nekada jedan od najpopularnijih automobila u Istočnoj Njemačkoj, ali i u mnogim zemljama istočne Evrope sve rjeđe se viđa na putevima, s obzirom da ga je odavno pregazilo vrijeme. U Americi, ovaj automobil je raritet i interesantan je kolekcionarima. Ako je još u dobrom stanju, vlasnik može da računa na solidnu zaradu.

Wartburg 353 proizvodio se u tadašnjoj Istočnoj (ili Demokratskoj Republici) Njemačkoj od 1966. do 1991. godine.

Vjerovatno bi se, uz određena unapređenja izrađivao još godinama, da 1989. nije došlo do rušenja Berlinskog zida.

Kao što je to slučaj sa većinom modela koji su se proizvodili u zemljama takozvanog „istočnog bloka“, i Wartburg se uglavnom prodavao na tržištima komunističkih istočnoevropskih država.

U bivšoj Jugoslaviji naročito je bila popularna karavan verzija, za koju su u velikom broju bili zainteresovani poljoprivrednici, a ovaj automobil i danas se može vidjeti parkiran u blizini pijaca.

Ne znamo kako je ovaj primjerak dospio u američku saveznu državu Ajdaho, ali sadašnji vlasnik želi da ga proda na eBay-u i traži 5.500 dolara (oko 4.000 evra).

Automobil je originalno proizveden 1977. i opremljen je čuvenim trocilindričnim dvotaktnim benzinskim motorom sa 57 ks (42 kW), a prešao je nešto više od 100 hiljada kilometara.

Na njemu su izvršene određene modifikacije, a zamjenjena je i maska hladnjaka modernijom koja se ugrađivala u modele iz osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Na fotografijam se može vidjeti da je enterijer vozila u prilično dobrom stanju.

Vlasnik kaže da ga prodaje jer mu je potreban novac za restauraciju još jednog bisera istočnonjemačke automobilske industrije, Trabanta.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se