9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Brazil postao zemlja gnjeva i očaja

Igrači demoralisani, narod na ulicama pali dresove, a dovodi se u pitanje i reizbor predsjednice Rusef, sve to posle poraza fudbalera od Nijemaca

Od zemlje fudbala, Brazil se preko noći pretvorio u emocinalno bure baruta. Opštenacionalni gnjev i očaj posle ponižavajućih 1:7 od Njemačke izazvali su početak lančane eksplozije, tempirane davno prije početka Svjetskog prvenstva, a koja posle eliminacije u polufinalu počinje da detonira na novinskim stupcima, televizijskim ekranima i ulicama gradova od Amazona do obale Atlantika.

Šta zapravo predstavlja ovaj nezapamćeni fijasko u Belo Horizonteu, za koji je jedan od njegovih kreatora Luis Felipe Skolari rekao da je najteži dan fudbalske istorije Brazila. Sa sportske strane, petostrukog svjetskog prvaka čeka neminovni rastanak s pogrešnom fudbalskom ideologijom, s generacijom koja talentom nije ni prinijeti legendama iz slavne prošlosti, ali prije svega odricanje od predubjeđenja da su Brazilci rođeni da bi bili najbolji.

– Još davno sam govorio o tome. Moramo kao narod da fudbalski evoluiramo, jer ova igra napreduje svuda u svijetu. Pogledajte samo Kostariku i Čile. Mi jesmo zemlja fudbala, ali nismo i njegovi vlasnici – do srži je pronikao u brazilski problem Dani Alves, koji ni minut nije odigrao protiv Njemaca.

Za razliku od desnog beka, njegovom kolegi s levog boka reprezentacije samo je lamentirao…

– Stvarno ne znam ko će biti u stanju da sada igra utakmicu za treće mjesto… To za Brazil ne znači ništa – ridajući je procijedio Marselo.

[one_half]

[box type=“custom“ bg=“#cecece“ border=“#848484″]

ZAŠTO SADA DA SE IZVINjAVAMO?

Za golmana Žulija Sezara, ostavljenog na udaru njemačkih haubica, Brazil je doživio – „pomračenje uma“. – Zašto da se izvinjavam našem narodu. To sada ništa ne vrijedi! Ne samo da nismo ispunili njihove i naše snove, već smo doživjeli užasnu katastrofu. Sada možemo samo da odemo kućama i zagrlimo naše porodice. Ništa drugo nam nije ostalo – poručio je Sezar.[/box]

[/one_half]

I na političkom i socijalnom planu, fudbalski fijasko neće donijeti ništa dobro zemlji sa više od 200 miliona stanovnika, od kojih mnogi žive ispod granice siromaštva. Nemiri i protesti po ulicama već su počeli, pa su tako u Sao Paulu ogorčeni navijači zapalili nekoliko autobusa, na Kopakabani u Riju i ispred stadiona u Belo Horizonteu gorili su dresovi reprezentacije, pa čak i državne zastave.

Mediji postavljaju pitanje ko će snositi odgovornost za milijarde dolara utrošenih na organizaciju Mundijala, dok narod grca u nemaštini. List „O Globo“ piše i o tome kakav će efekat imati poraz od Njemačke na buduću političku sliku države, navodeći da je ovo snažan udarac reizboru Dilme Rusef za predsjednika Brazila.

„Fudbalsko poniženje upalilo je alarm u predsjedničkoj palati i moglo bi da se odrazi na reizbor Dilme Rusef. Ako je predsjednica vezivala političke pobjede za ekipu dok su imali dobre rezultate, sada je vrijeme da promjeni strategiju. Ne ostaje joj drugo nego da svoj lik i djelo spoji s uspješnom organizacijom Svjetskog kupa, a katastrofalan rezultat pripiše vladi Brazila“, navodi se u komentaru lista iz Rio de Žaneira.

Za to vrijeme, na ulicama vlada očaj. Uplakan narod tumara po gradovima, a neki su čak pokušali da izvrše samoubistvo…

– Nadam se da će ovo probuditi naciju, da ćemo početi da mislimo glavama, a ne emocijama. Vrijeme je da sav bijes izrazimo u glasačkim kutijama – prenijeli su mediji riječi izvjesnog Antonija Ipolita, siromašnog knjižara iz Rija.

Posledice fijaska tek će se vidjeti. Brazil je zaista zemlja gdje fudbal predstavlja mnogo više od igre.

(Novosti online)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se