23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Austrijanci: Srbija kriva za Prvi svjetski rat

Austrijancima je, 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, prije svega Srbija i dalje kriva za njegovo izbijanje, pokazuje istraživanje bečkog nedeljnika

BEČ – Austrijancima je, 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, pre svega Srbija i dalje kriva za njegovo izbijanje, pokazuje istraživanje bečkog nedeljnika „Profil“.

Tako 36 odsto Austrijanaca smatra da krivicu za Prvi svjetski rat snosi Srbija.

Na drugoj strani 31 odsto je mišljenja da je za izbijanje Velikog rata kriva Austro-ugarska monarhija.

Daljih 14 procenata smatra ponašanje Njemačke uzrokom za Prvi svjetski rat, dok 12 odsto krivicu pripisuje Francuskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji.

Stotoj godišnjici od izbijanja Prvog svjetskog rata u Austriji se posvećuje velika pažnja i tokom proteklih sedam mjeseci bilo je mnoštvo izložbi, novinskih članaka, knjiga i drugih aktivnosti kojima se ukazivalo na ovaj istorijski događaj koji je odnio milione ljudskih života.

Zvaničnici Austrije, ali i pripadnici Habsburške monarhije u više navrata su isticali da nikome ne može da se pripiše jedinstvena krivica za Prvi svjetski rat.

Međutim više istoričara je ukazivalo da bi, i da nije bilo atentata na prestolonaslijednika Franca Ferdinanda, izbio rat koji je čitav stari kontinent zavio u crno.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se