15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Zvuci španske flamenko gitare u Zvorniku (video)

Marko Golubović je sa 15 godina sam počeo da uči sviranje španskog flamenka na gitari. Iako nije imao profesora niti nekoga ko bi mogao da mu pokaže kako se proizvode ovi vatreni i vituozni ritmovi na gitari uspio je sam da izgradi svoj stil

Marko Golubović, flamenko gitarista 2Marko se sa flamenkom prvi put upoznao sa 15 godina. U muzičku školu došao je novi profesor gitare, koji ga je impresionirao neobičnim zvucima koji su dolazili sa gitare.

-Prvi čas kod njega, dobro se sjećam, ulazim u učionicu i zatičem ga kako svira „Andaluzijske noći“. Oduševio sam se, nisam mogao da vjerujem da je nešto tako uopšte moguće. Svi ti ritmovi i tonovi su ušli u moju glavu i nisu izlazili iz nje. Naravno, tada sam svirao samo klasiku jer se, u muzičkoj, to i sviralo. Obožavao sam klasiku da sviram, opuštala me je, ali sam nakon tog prvog susreta sa flamenkom odlučio da probam i ja da sviram te lude ritmove kako su ih svi zvali, priča nam Marko o svom prvom susretu sa flamenkom.

Marko tada nije mogao da nađe profesora koji bi mu davao privatne časove iz ovog žanra muzike. Odlučio je da sam preko interneta proba da nauči nešto. I danas, kad već ima svoj stil sviranja flamenka, uči preko interneta. Na internetu se prvi put upoznao sa muzikom Paka De Lusije i Paka Penje, koji su najveći majstori flamenka.

-Kada sam naučio najjednostavniji ritam u flamenku, rumbu, shvatio sam da mi to ide i da uživam dok taj žanr sviram. Posle toga nisam mogao da stanem. Jutjub mi je bio novi profesor jer sam muzičku završio – kaže Golubović i dodaje da nije znao kako će ljudi da reaguju na flamenko jer je on jedini u Zvorniku, i jedan od rijetkih u okruženju koji to svira. Prvi put je javno svirao flamenko na humanitarnom koncertu srednje škole u zvorničkom Domu omladine.

Marko Golubović, flamenko gitaristaPublici koja je bila na tom koncertu svidjela se Markova muzika, koji je tad odlučio da nastavi sa svojim radom.

-Kako bih upoznao Zvornik sa flamenko i španskom muzikom, okupio sam par drugova i naučio ih osnove. Tako da nas je sada oko petorica koji smo djelimično upoznati sa tim. Kako nemam profesionalnog instruktora i dalje sam radim sa flamenkom preko Jutjuba i raznih drugih stranica. Skidam sluhom neke kompozicije, a neke koje sviram na koncertima i sam komponujem, kaže Marko.

Marko je vremenom i uvježbavanjem izgradio sopstveni stil. On ne svira tradicionalni flamenko kao Pako De Lusija. Izgradio je autentičan zvuk, koji planira da proširi dalje.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=5RUpcMdoEKI]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se