18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zdrav san ključan za učenje i pamćenje

LONDON – Dobar noćni san je ključan za sposobnosti učenja i pamćenja zbog formiranja dodatnih veza među neuronima, saopštili su naučnici iz Kine i SAD.

zvornikdanas-spavanje pored mobilnog telefonaOni su primjenom napredne mikroskopije posmatrali formiranje novih veza među nervnim ćelijama tokom spavanja.

Rezultati njihovog istraživanja, objavljeni u žurnalu „Nauka“, pokazuju da čak ni intenzivno učenje ne može da nadoknadi gubitak sna, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci smatraju da je ovo značajna studija koja otkriva mehanizme pamćenja. Poznato je da san ima važnu ulogu za pamćenje i učenje, ali do sada nije bilo jasno šta se tačno dešava u mozgu tokom spavanja.

Istraživači sa njujorške Univerzitetske medicinske škole i sa Univerziteta Šenzen u Pekingu izvršili su eksperimente sa miševima i naučili ih da stoje na vrhu šipke koja se okreće.

Potom su kroz mikroskop posmatrali živo tkivo mozga kako bi vidjeli šta se dešava kada životinje spavaju, odnosno kada nemaju dovoljno sna.

Istraživanje je pokazalo da se kod miševa koji su spavali formira mnogo više novih veza među neuronima i da uče bolje od miševa koji nisu imali dovoljno sna.

Naučnici su zaključili da mozak tokom spavanja „ponavlja“ aktivnosti kojima se bavio tokom dana.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se