5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Vijek od početka Velikog rata prolazi u tišini

BEOGRAD – Savjetnik predsjednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović ocijenio je da obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Srbiji „prolazi gotovo u tišini“, jer ministra kulture Ivana Tasovca zanimaju, prije svega, regionalni projekti.

Pavlović, koji je i koordinator Organizacionog odbora za obilježavanje 100 godina od početka Velikog rata, na čijem je čelu predsjednik Srbije, rekao je da nije u mogućnosti da poslovno sarađuje sa ministrom kulture, jer je „u ovom trenutku na sceni ideologija `jugoslavenstva`, kroatizacija srpske kulturne scene“.

„Ministra zanimaju, pre svega, regionalni projekti, dok Prvi svetski rat prolazi gotovo u tišini. Osim publikacija i poneke izložbe, ništa se ne dešava. A odobren je budžet od 602 miliona dinara /oko pet miliona evra/“, rekao je Pavlović za beogradsku „Politiku“.

On je kao primjer naveo da je francuska Vlada ponudila Srbiji da o trošku Francuske organizuje izložbu o Prvom svjetskom ratu u Centru za kulturu u Parizu, ali da Tasovac to nije prihvatio.

„O svemu tome obavestim Tasovca i dva meseca kasnije, kad bi trebalo da počne realizacija, tražimo saglasnost od njega. Dolazi cela francuska delegacija, a ministar /Tasovac/ kaže: `Ja prvi put čujem za ovo. Mi to nećemo raditi, to nije naš interes“, rekao je Pavlović.

On je optužio Tasovca da u institucije u Srbiji dovodi „militantne kadrove LDP-a i desno krilo DS-a“.

Pavlović je podsjetio da je „SNS na izborima dobio više od 50 odsto“ i naveo da je ministar Tasovac smijenio „bukvalno sve kadrove SNS-a u svom ministarstvu i u republičkim institucijama“.

„Znači, vratili smo se na 2000. godinu. Pitam ministra zašto u institucije dolaze militantni kadrovi LDP-a i desno krilo DS-a pod plaštom priče da nije važno ko je iz koje stranke. Pa, ne možete da se igrate sa parlamentarnim sistemom. Koliko sam ja informisan, oni su izbore izgubili. Nacija je rekla da ih neće“, zaključio je Pavlović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se