10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Velike mogućnosti za studiranje u inostranstvu

BANJALUKA – Studentima iz Republike Srpske na raspolaganju su brojne mogućnosti za studiranje u inostranstvu, a na Fejsbuk profilu programa Erasmus plus otvoren je čat /chat/ putem kojeg se ekspertima Evropske komisije mogu postavljati pitanja o stipendijama i programima studija i projektima koje nudi ovaj program.

Diploma studentU Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srspke Srni je rečeno da je Moskovski državni institut međunarodnih odnosa ponudio besplatan upis na prvu godinu studija za jednog kandidata iz BiH.

Kandidat može izabrati jedan od tri smjera – međunarodni odnosi, međunarodno pravo i međunarodna ekonomija, a za upis na fakultet potrebno je znanje ruskog jezika na nivou koji omogućava praćenje nastavnog procesa, kao i znanje drugog stranog jezika.

Zainteresovani kandidati treba do 10. juna da dostave prijave u Ambasadu BiH u Moskvi, a kopije potrebnih dokumenata dostavljaju lično u Dekanatu na dan testiranja znanja ruskog jezika 27. juna na ovom moskovskom univerzitetu.

Katarski univerzitet ponudio je tri stipendije za studente iz BiH za akademsku 2014/2015. godinu. Zainteresovani mogu aplicirati na sve fakultete, zavisno od uspjeha u srednjoj školi i kvote fakulteta.

Uslov za dobijanje stipendije je završena srednja škola sa prosjekom ne manjim od 75 odsto za društvene i 70 odsto za tehničke nauke, te odlično poznavanje engleskog jezika.

Zainteresovani kandidati treba elektronski da apliciraju za prijem na odabrani fakultet i stipendiju na veb-stranici www.qu.edu.qa/admissions.

Ministarstvo školstva, nauke, istraživanja i sporta Slovačke, u okviru „Modernizacijskog programa Slovačka 21“, nudi jednom učeniku iz BiH sa završenom srednjom školom mogućnost studiranja u Slovačkoj u akademskoj 2014/2015. godini.

Studij uključuje besplatnu 10-mjesečnu jezičku i stručnu pripremu u Institutu za jezičku i stručnu pripremu za strane studente Centra za dalje obrazovanje Univerziteta Komenskog u Bratislavi.

Učenik će imati stipendiju Vlade Slovačke od 280 evra mjesečno za plaćanje smještaja, hrane i ostalih troškova, a rok za slanje prijave je 10. jun.

Studenti visokih škola iz BiH studiraju u Slovačkoj na slovačkom jeziku, u skladu sa zakonima ove zemlje i pod jednakim uslovima kao i slovački studenti, odnosno bez naknade za školarinu.

Troškove za smještaj, hranu i ostale izdatke za vrijeme studiranja student snosi sam, a prosječni mjesečni troškovi u Slovačkoj iznose oko 250 evra.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da su ovo samo neki od trenutno otvorenih programa i stipendija, te podsjećaju da je nedavno i grčka Ambasada u BiH ponudila pet stipendija za studente.

Iz resornog ministarstva napominju da na čat na Fejsbuk profilu programa Erasmus plus zainteresovani mogu postavljati pitanja ekspertima Evropske komisije o stipendijama, programima studija i projektima izgradnje kapaciteta koje nudi predmetni projekat EU.

Prema informacijama Evropske komisije, čat je otvoren od 21. maja, a pitanja se mogu postaviti i putem Tvitera.

Novi obrazovni program Erasmus plus 2014-2020. obuhvata svih sedam dosadašnjih obrazovnih programa Evropske komisije, te programe pomoći mladima.

Program, čiji je budžet 14,7 milijardi evra, omogućiće studiranje, obuku, sticanje radnog iskustva ili volontiranje u inostranstvu za četiri miliona ljudi iz EU, te drugih zemalja koje su pristupile programu.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ističu da je BiH izrazila interes za djelimično pristupanje programu, te da su u toku pripreme za potpisivanje ugovora između BiH i EU.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se