10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Veći broj samoubistava zbog ekonomskih teškoća

Ekonomska kriza u Evropi i Sjevernoj Americi imala je za posljedicu više od 10.000 dodatnih samoubistava, saopštili su britanski zvaničnici.

SamoubistvoStudija, objavljena u „Britanskom psihijatrijskom žurnalu“, pokazuje da se dogodio „veliki rast broja samoubistava“ i da su neki od tih slučajeva mogli biti izbjegnuti, pošto u pojedinim zemljama nije bilo povećanja stope suicida.

Istraživanje je djelo stručnjaka sa Univerziteta Oksford i Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, a analizirani su podaci iz 24 zemlje EU, SAD i Kanade.

U studiji se navodi da je stopa samoubistava bila u opadanju u Evropi do 2007. godine, ali je do 2009. godine zabilježen rast za 6,5 odsto, što se zadržalo do 2011. godine, prenio je Bi-Bi-Si.

To je ekvivalentno broju od 7.950 dodatnih samoubistava, saopštili su istraživači. Recesija koja je zahvatila svjetsku privredu 2008. godine dovela je do dodatnih 4.750 slučajeva suicida.

U izvještaju se navodi da su glavni faktori rizika gubitak posla, kuće ili stana.

Pojedine zemlje oduprle su se ovom trendu, pa u Švedskoj, Finskoj i Austriji nije bilo povećanja broja samoubistava tokom recesije.

Jedan od autora istraživanja, doktor Aron Rivs, rekao je da to pokazuje potencijal politike i dodao da su ove tri zemlje ulagale u programe koji su pomagali ljudima da se vrate na posao kroz obuku, savjetovanje i subvencionisane zarade.

„U recesiji uvijek postoje teški izbori, ali jedna od stvari koju vlasti rade jeste pružanje podrške i zaštite osjetljivim grupama. Ovi servisi pomažu ljudima koji nose teret ekonomske krize“, rekao je Rivs.

Endi Bel iz Centra za mentalno zdravlje rekao je da je istraživanje pokazalo da su nezaposlenost, nesigurnost u očuvanje radnog mjesta i mnogi drugi faktori koji se dovode u vezu sa recesijom povezani sa lošim mentalnim zdravljem i suicidom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se