9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Tužilaštvo traži pritvor za 30 osoba uhapšenih u akciji ‘Pandora’: Ojadili budžet za dvije milijarde!

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH zatražit će pritvor za 30 osoba, uhapšenih juče u akciji „Pandora“ među kojima je i Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saznajemo u Tužilaštvu BiH.

Kemal Čaušević, bivši direktor UIOBoris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH rekao je za „Nezavisne novine“ da Tužilaštvo BiH priprema prijedlog pritvora za oko 30 osoba koje su uhapšene u akciji „Pandora“, te da bi pritvor trebao biti zatražen do kraja današnjeg dana ili eventualno ujutro“, rekao je Grubešić.

On je istaknuo da će pritvor za ove osobe biti zatražen zbog opasnosti uticaja na svjedoke i njihovog zastrašivanja.

Grupa uhapšenih je osumnjičena za organizovani kriminal u vezi s porezom i carinskim prevarama, pranjem novca i zloupotreba položaja pri uvozu tekstilne i druge robe u BiH.

Ojadili budžet za dvije milijarde!

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Zdravko Cvjetinović, aktuelni pomoćnik direktora UIO za carine, i još desetine sadašnjih i bivših funkcionera i službenika UIO uhapšeni su u sklopu akcije kodnog naziva „Pandora“.

Kemal Čaušević uhapšen (foto Klix)Akcija traje  od utorka naveče na više od 40 lokacija u BiH a sprovodi je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Grupa je osumnjičena za organizovani kriminal u vezi s poreskim i carinskim prevarama, pranjem novca i zloupotrebom položaja pri uvozu tekstilne i druge robe u BiH.

Iz UIO BiH, koja je povodom ove akcije danas organizovala vanrednu konferenciju za novinare, tvrde da je budžet BiH do 2011. godine oštećen za više od dvije milijarde maraka, ali taj iznos ne povezuju isključivo s uhapšenom grupom.

Pored Čauševića i Cvjetinovića, palo je još najmanje 28 službenika i funkcionera UIO BiH, uključujući i Aliju Mašića, bivšeg šefa Carinske ispostave Sarajevo.

U najopsežnijoj akciji dosad u borbi protiv korupcije i privrednog kriminala, koju vodi Tužilaštvo BiH, kako saznaju „Nezavisne“, uhapšeni i Avdija Škahić, šef graničnog prelaza Brod, Milenko Nikić, bivši šef Carinske ispostave Brod, Nedeljko Milovanović, bivši šef Carinske ispostave Gradiška, Janko Jovanović, šef Carinske ispostave Brod, te Dražen Kožul, jedan od vlasnika trgovačke firme „Kodra“ iz Kiseljaka.

Kako saznajemo, uhapšenni su i Lejla Bilajac, zaposlena u UIO Tuzla, Emir Bašić, predstavnik firme „Anadol BH“ iz Doboja, i Nusmir Mujanović, odgovorno lice preduzeća „Novko-prom“ iz Brčkog.

Na informativni razgovor su, prema našim saznanjima, privedeni i carinici iz Carinske ispostave Gradiška – Dejan Pavić, Saša Jovanović, Mišo Novković i Rade Kuzmanović. Štaviše, kako saznajemo, pojedinci, koji su pohapšeni danas, imaju rodbinske veze u nekim sudovima.

Miro Džakula, direktor UIO BiH, potvrdio je da uhapšene povezuju s krivičnim djelima u vezi s carinjenjem tekstila iz Kine i vozila i poručio da će službenici kojima bude određen pritvor automatski biti suspendovani.

On je podsjetio da je od njegovog dolaska na čelo Uprave naplaćeno više od 1,5 milijardi KM prihoda više nego do tada.

„Mojim dolaskom na čelo Uprave, ona je u toj 2011. godini naplatila 350 miliona maraka više nego u godini prije. I od tada dosad imamo prihode veće za više od 1,5 milijardi maraka nego što je naplaćivano do tada“, pojasnio je Džakula.

Kada su u pitanju vozila, kako je rekao Džakula, ona su pretežno carinjena u Grudama, Gradišci i Brodu, a postupak koji je u toku će utvrditi da li je bilo zloupotreba i za koji je iznos oštećen budžet.

„Kada smo kod toga kolika je šteta za budžet BiH, odgovorno tvrdim da je šteta bila preko dvije milijarde maraka“, kazao je Džakula, precizirajući da se to odnosi na period do 2011. godine, dodajući da Uprava naplaćuje indirektne poreze, a da se iste stvari dešavaju i sa direktnim porezima, kao i s potrošnjom budžetskih korisnika.

Govoreći o vezi akcije „Pandora“ sa slučajem „Kekerović“, Džakula je naveo da je to najveći slučaj prevare u BiH u kojem je s jedinstvenog računa vraćeno više od 9,5 miliona KM već naplaćenih sredstava i da je tu zatajio ljudski faktor u Upravi. Na toj konferenciji je Mehmedalija Osmić, predsjednik Sindikata UIO BiH, kazao da su u kriminalne radnje u UIO umiješane vladajuće strukture u BiH „iz svih stranaka“ i da su svi koristili usluge Čauševića, koji je „organizator svega“.

„Uspjeli smo očistiti Upravu i ona je pobijedila u ovoj borbi“, kazao je Osmić.

On je naveo da se danas na radnom mjestu nisu pojavili pomoćnici direktora Uprave Hajrudin Lagumdžija i Savudin Terzić, koji su „na funkcije došli po stranačkoj liniji SDA i bili su Čauševićevi ljudi“.

Kemal Čaušević uhapšen (foto Nezavisne)„Kemala Čauševića je proizvela politika BiH. On je dvije godine dolazio na posao bez dokumenata i nezakonito, a niko nije reagovao na to. Svi su koristili njegove usluge i krali su od naroda BiH. Kad je uhapšen rekao je inspektorima: ‘Jedva sam čekao da dođete'“, kazao je Osmić.

Kada je uhapšen, Čaušević nije ćutao, već je rekao: „Ja samo mogu kazati da je ovo jedan od najsrećnijih trenutaka u mom životu.“

Osmić je ustvrdio da su izvršioci dio novca od utaje odvajali za sebe, dio svojim mentorima u Upravi, dok je dio odlazio izvan ove institucije.

On je istakao da su u ovom slučaju pobijedile država i Uprava, iako su imale brojne kočnice, jer su predmeti u ovom slučaju, kako je rekao, stavljani u ladice na svim institucionalnim nivoima, uključujući i Tužilaštvo BiH do dolaska Gorana Salihovića na čelo te ustanove.

Asim Crnalić, advokat Kemala Čauševića, rekao je „Nezavisnim“ da nije prisustvovao  privođenju njegovog branjenika.

„Ne mogu vam reći ništa o slučaju, jer  sam obaviješten da je sve u vezi sa slučajem povjerljivo“, rekao je Crnalić.

On je potcrtao da nije dobio  dokumentaciju o slučaju, te da ne zna za što Čauševića tačno terete.

Doznajemo da su Cvjetinovića  jutros pripadnici SIPA dovezli u sjedište UIO BiH u Banjaluci, te da je ispitan u svojoj kancelariji, a navodno je „pao“ nakon što je pokušao pobjeći na graničnom prelazu Gradiška, poslije čega je pretresena hotelska soba u Banjaluci u kojoj je boravio.

Kristina Jozić, portparol SIPA, kazala je da je od 54 lica koja su u opservaciji, uhapšeno njih 40.

„Kemal Čaušević je u SIPA doveden u 15 časova jer je više časova trajao pretres njegovog stana“,  izjavila je Jozićeva.

Iz Tužilaštva BiH kažu da se radi o predmetu u kojem je tužiteljski tim od dva tužitelja (Oleg Čavka i Dubravko Čampara),  s istražiteljima i suradnicima, duže od osam mjeseci sprovodio detaljnu i temeljitu istragu.

„Tužiteljstvo BiH provodi i finansijsku istragu u ovom predmetu. Finansijska istraga provodi se sa ciljem identifikovanja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemiljunskim iznosima“, navode iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju iz SIPA navodi se  da je u akciji „Pandora“ slobode  lišen i određeni broj osoba koje su, pored zloupotrebe položaja u postupku carinjenja tekstilne i druge robe, zloupotrijebile  službeni položaj ili ovlaštenja tako što su preko 300 vozila, koja su u periodu od 2011. do 2013. godine uvezena u BiH, u postupku carinjenja neosnovano oslobodile cjelokupnih ili djelimičnih carinskih obaveza.

Iz SIPA je potvrđeno da su pretresi objekata vršeni na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboj Juga, Tešnja, Čelinca, Banjaluke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Kotor Varoša, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika.

Cvjetinovićevi uvoznici se obogatili

Zdravka Cvjetinovića, pomoćnika direktora UIO BiH za sektor carina, kako se juče moglo saznati, terete za stvaranje kriminalne organizacije koja se obogatila na uvozu kineskog tekstila po povlaštenim uslovima. U toj grupi povlaštenih uvoznika bio je i Anes Sadiković, odranije poznat kao „kralj tekstila“.

„Kralj tekstila“ izbjegao lisice

Anes Sadiković, „kralj tekstila“, koji je u bjekstvu, takođe je obuhvaćen ovom akcijom, a i ranije je dovođen u vezu s nezakonitim uvozom tekstila. Lisice je danas izbjegao tako što je, prema nezvaničnim saznanjima, pobjegao u Crnu Goru. Prema drugoj spekulaciji, on je u Albaniji.

Federalnim medijima, navodno, izjavio je da je žrtva podmetanja konkurencije koja ima političku podršku i Kemala Čauševića.

„Kada ja otvorim Pandorinu kutiju, mnoge uvoznike tekstila i njihove političke mentore će zaboljeti glava. Zbog poslova i imidža firma moga oca Kasima  mnogima je trn u oku. Nepravedno sam hapšen u ranijoj akciji ‘Bos’ i ne znam zbog čega se opet maltretira moja porodica. Na putu sam iz Albanije prema BiH i spreman sam da dam izjavu inspektorima, ukoliko su mene sinoć tražili. Možda će me uhapsiti i na granici, ali ne želim da se krijem“, kaže Sadiković.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=p5H6PYMLoXM]

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se