20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Tajni izvještaj: Nuklearna bomba umalo eksplodirala u SAD

Postoji svega par stvari na svijetu koje mogu da promjene tok istorije brže od eksplozije nuklearne bombe. Uništenje je trenutno i traje godinama, piše Washington Post.

Nuklearna eksplozijaOvo čini detalje koji su se upravo pojavili u vezi sa incidentom iz 1961. godine, koji je uključivao dvije nuklearne bombe, još strašnijim.

Bombarder B-52 se raspao tokom leta iznad Sjeverne Karoline, a jedna od dvije bombe koje je prenosio bila je „naoružana“ u trenutku kada je pogodila zemlju blizu grada Goldsbora, sudeći po nedavno deklasifikovanom izvještaju koji je objavio Nacionalni bezbjednosni arhiv.

Da prekidač nije bio oštećen po udaru u zemlju, oružje bi najvjerovatnije bilo detonirano, stoji u izvještaju.

„Izvještaj navodi da zbog toga što je oružje sletjelo u slobodnom padu, bez aktiviranog padobrana, tajmer nije aktivirao bateriju bombe. Bomba se nalazila u „bezbjednom“ režimu, ali je virtuelno naoružana zato što je udarac pomjerio ručicu indikatora na poziciju „naoružana“ . Međutim, od udara su takođe oštećein kontakti prekidača, koji su morali da budu netaknuti kako bi se oružje detoniralo“, stoji u izvještaju.

Izvještaj pokazuje da je nuklearna nesreća izbjegnuta samo zahvaljujući tome što dvije žice nisu uspijele da se spoje.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se