20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Stručnjaci CIP zaustavljaju klizište u Malom Zvorniku

U Malom Zvorniku od svih klizišta, ono kod starog mosta se izdvaja kao trenutno nakritičnije. Ne samo da je velika površina zahvaćena klizištem, već i dalje ugrožava most i regionalnu saobraćajnicu M19, koja je zvanično zatvorena za saobraćaj odlukom resornog ministarstva Vlade Republike Srbije.

Odvođenje vode sa klizišta u Malom Zvorniku iznad Starog mosta (3)

Na brdu sa kog se osipa zemlja u Malom Zvorniku, zbog čega je ugrožen saobraćaj na magistralnom drumu Loznica – Mali Zvornik, kod Starog mosta, u toku je drenaža zemljišta, rekao je Dragan Bogićević, predsjednik opštine Mali Zvornik.

Odmah zatim, kako kaže Bogićević, uslediće geološka i druga ispitivanja terena, kako bi bilo pronađeno najbolje rešenje. Bogićević tvrdi da Saobraćajni institut CIP uveliko sprema projekat za sanaciju brda i ocjenjuje da će pripreme za sanaciju biti okončane za mjesec dana, posle čega će uslijediti radovi, koji će biti vrlo brzo završeni. Čelnik Malog Zvornika nije mogao da precizira kada će brdo biti potpuno sanirano, osim da će to biti što je moguće prije.

Do okončanja sanacije saobraćaj se, na tom dijelu druma, odvija usporeno, otežano i samo za putnička vozila.

Zbog toga je zatvoren pješački most između dva Zvornika, odnosno Srbije i BiH, što je dodatni problem za ljude sa dvije obale.

Ogorčeni mještani i privrednici blokirali su prošle sedmice na deset minuta magistralni put, ističući da su dovedeni u pitanje ne samo njihov rad i radna mjesta, već i život, pošto je zbog odrona paralisan života između dva dijela Malog Zvornika.

„Hvatanje“ izvora na klizištu

Samo klizište je u dva nivoa, a drenaža kao primarni postupak sanacije se radi na gornjem dijelu. Malozvorničani su sopstvenim snagama postavili drenažne cijevi kojima skupljaju vode iz izvorišta sa gornjeg klizišta.

Prema riječima Boška Markovića, direktora Javnog komunalnog preduzeća “Drina” u Malom Zvorniku sa drenažom su izvršeni početni radovi, sanacija cjelokupnog klizišta tek predstoji. U pokušaju da dreniraju teren i zaustave dalja obrušavanja, napominje Marković pod kontrolom, to jest „uhvaćen“ je protok izvorišta od 2,5 litra. To je tek nešto malo više od polovine jačine svih izvorišta, jer najnovija procjena je da na prostoru klizišta količina protoka izvora se kreće od 4 do 4,5 litra u sekundu. Kako je naveo Marković, koji koordinira radove istakao, u gornjem dijelu procjepljenog klizišta se moglo raditi, dok je donji opasniji i nebezbjedan za rad. Kako je donji dio nepristupačniji i tom dijelu je opasno prići, nemoguće je i postavljanje cijevi i kaptiranje i odvođenje vode iz izvora sa klizišta.

Sanacija klizišta skup je i dugotrajan proces. Podrazumjeva: dreniranje (uklanjanje viška vode, jer je voda važan element u aktiviranju klizišta, u okolnostima bujičnih poplava presudan), uklanjanje nestabilnih dijelova terena, a kada je sidrenje nestabilnih slojeva u pitanju zahtjeva geotehničke mjere, torkretiranje, tako što se površine stabilizuju nabačenim špric betonom-torkretom,  ili cementiranje raspucalih stijena u usjecima da ne dođe do obrušavanja.)

Geolozi Miloš Marjanović i Uroš Đurić objavili su mapu potencijalnih klizišta u Srbiji. Ono što se ovih dana dešavalo u Podrinju su bila tecišta, sa kojima se naši eminentni stručnjaci  rijetko sreću, što zahtjeva drugi pristup modelovanja i saniranja, jer se razlikuju od dubokih klizišta.

Još četiri ozbiljna klizišta u opštini

Iako je samo jedno osvojilo medijsku pažnju, zbog lokacije koja ga nameće kao problem za urgentno rješavanje, istine radi, opština Mali Zvornik se suočava sa četiri ozbiljna klizišta, za čiju sanaciju nema prebrzih, jeftinih, a efikasnih rešenja, dok potreba za materijalno tehničkim sredstvima i njihovo svakodnevno angažovanje, premašuju budžet nekog od većih gradova.

Drugo veliko klizište u opštini Mali Zvorniku nalazi se u zaseoku Podgaj u Velikoj Reci i prijeti da ugrozi oko 55 domaćinstava. Zbog ozbiljnosti situacije u tom selu, mještani Podgaja samo su tokom dana u svojim domaćinstvima dok uveče radi bezbjednosti odlaze kod rodbine u susjedna sela da prespavaju. Podgaj, danas, nije najviše oštećen, ali je sinonim i odabrana lozinka za uzbunu, jer su poplave i klizišta, uništile ovaj kraj i svojom silinom promjenile ga do neprepoznatljivosti.

U seoskom naselju Culine klizište ugrožava magistralni put Mali Zvornik – Ljubovija i prijeti zasipanjem priobalja Zvorničkog (Drinskog) jezera. Za sada miruje, zemljište je pliće, ali od donjeg dijela kliznog tela (pri nožici) do krune (pri vrhu) ima dimenzije 1000 puta 1000 metara, te je neophodno pristupiti njegovoj sanaciji u vrlo kratkom roku prije intenzivnijih padavina.

Klizište u Donjoj Trešnjici, prema Čavčiću, ugrožava privredne objekte i komunikaciju ka Mačkovom Kamenu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se