9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Stočne hrane nema, farmeri u panici

BIJELJINA, TUZLA – Brojni farmeri su u panici zbog nestašice stočne hrane, pošto su zalihe koje su pripremili uništene u poplavama, zbog čega strahuju za sudbinu stoke.

zvornikdanas-farma kravaO tome koliki očaj vlada među njima, svjedoče i riječi Enesa Hasanovića, sekretara tuzlanskog Udruženja poljoprivrednika, kojem se rukovodilac jedne farme, na kojoj je između 1.200 i 1.300 krava, žalio da im je sva hrana propala i da ne zna šta će.

„Čovjek je pocrnio, ni sam ne zna šta će ni kako će. Propala im je sva djetelina, ni kilogram nisu spasili. Oštećeni su im i pšenica i kukuruz, koji evo sad presijavaju“, priča Hasanović.

Na području Tuzlanskog kantona, kako on dodaje, zaplavilo je travu, ali i kukuruz i ostale žitarice. Kod Hasanovića je, ističe on, uništena polovina pšenice, od 11 dunuma koliko je imao prije poplava.

„Šteta je nemjerljiva, a kako ćemo izdeverati, ne znam. Neki dan su dolazili neki iz Bijeljine, tražili da kupe sijeno. Kod nas Kantonalna civilna zaštita dijeli nešto stočne hrane onima kojima je ona propala u poplavama. Ali, opet, neće biti dovoljno hrane“, naglašava Hasanović.

Tvrdi i Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Stočar“ iz Bijeljine, da su mnogi farmeri ostali bez zaliha hrane.

„Sa njiva je nestalo sve što je moglo da se upotrijebi za stočnu hranu, jer voda je sve uništila. U ovakvoj situaciji stočarima je neophodna pomoć, jer je stočni fond na području Semberije prepolovljen. Najneophodnije je da se sačuva ovo što je ostalo od stoke. Nije dobro da farmeri prodaju svoju stoku u bescijenje zato što ne mogu da je prehrane“, kaže Nikolić.

Voda je, ističe ovaj poljoprivrednik, zahvatila i hranu u ambarima, poput pšenice i ječma.

„To se više ne smije davati stoci“, podvlači Nikolić.

Svjedoči i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, da poljoprivrednici i te kako imaju razloga za zabrinutost.

„Farmeri u Semberiji, ali dijelom i u Posavini, ostali su bez zaliha stočne hrane, kako kabaste, tako i koncentrovane. Imamo informaciju da se preko resornog ministarstva i Robnih rezervi hrana dostavlja, ali ne znam kako to teče na terenu kada je u pitanju raspodjela, jer činjenica je da ne možemo ispuniti onu punu normu dnevnih potreba“, kaže Marinković.

Predrag Jović, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina, priznaje da je situacija kada je riječ o nedostatku stočne hrane dosta teška.

„Sreća pa nam stižu donacije. U ponedjeljak je 53 tone stočne hrane donirala nevladina organizacija ‘Četiri šape’ iz Njemačke. Sijeno nam dolazi iz Hercegovine, s Romanije, nešto malo iz Krajine“, navodi Jović.

Ističe da je u selima gdje je plavila Sava uništena sva ljetina.

„Ko zna koliko ćemo morati donirati hrane. Dnevna potreba za tih sedam-osam sela je 40 tona stočne hrane“, podvlači Jović.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, izjavio je da je moguće ponovo organizovati proizvodnju na poplavljenim područjima, mada, kako je rekao, taj posao neće biti nimalo lak.

„Pomoći ćemo, pomažemo, radimo i preduzimamo sve da se olakša, prije svega, život ljudi i da se omogući nastavak proizvodnje, jer samo tako mogu da se ublaže sve ove nedaće“, rekao je nedavno Mirjanić, koji je potvrdio da se u poplavljena područja kontinuirano dostavlja stočna hrana.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se